Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Brocka o novele zákona o službách zamestnanosti: Dáva väčší priestor pre korupciu

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna novela zákona o službách zamestnanosti podľa poslanca Júliusa Brocku (KDH) zväčší prostredie klientelizmus a korupciu. V rozprave o navrhovaných zmenách pre nezamestnaných upozornil na to, že o využití príspevkov v celkovej sume 124 mil. eur ročne budú rozhodovať výbory pre otázky zamestnanosti.

Tie budú podľa opozičného poslanca v rukách Smeru-SD. "Výsledkom nebude viac pracovných miest ale viac korupcie a klientelizmu,“ varoval.

Brocka však ocenil to, že v novele zákona je veľa opatrení, s ktorými súhlasí a ktoré chcela urobiť už vláda Ivety Radičovej. Ide o rušenie niektorých príspevkov, ktoré sa nevyužívajú alebo neplnia svoj účel. Upozornil na to, že vysoká miera nezamestnanosti nie je len dôsledok krízy, ale aj následkom opatrení vlády Roberta Fica. "Už nebude lepšie. Budeme sa musieť naučiť žiť s krízou,“ povedal.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) vo svojom príspevku upozornila na to, že navrhovaná novela sťažuje podmienky pre zamestnávanie zdravotne postihnutých občanov. Prijatím navrhovaných zmien sa podľa nej komplikujú možnosti vytvárania a udržania chráneného pracovného miesta. Nepáči sa jej tiež to, že vláda chce zúžiť definíciu znevýhodneného uchádzača o zamestnanie.

Od začiatku mája tohto roka nemajú mať nezamestnaní automatický nárok na sedem príspevkov. Má ísť o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, či o protipovodňový príspevok. O poskytnutí týchto príspevkov nezamestnanému má rozhodovať výbor pre otázky zamestnanosti a následne ich poskytnutie má schvaľovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem toho sa má dvanásť súčasných nástrojov aktívnej politiky trhu práce zrušiť, a to z dôvodu nízkej miery ich využívania a nedostatku finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu určených na aktívnu politiku trhu práce. Úrady práce by už nemali ďalej poskytovať napríklad príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, či príspevok na podporu udržania v zamestnaní pracovníkov s nízkymi mzdami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu