Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brocka: Vojakov a policajtov s predčasným dôchodkom financujeme dvakrát

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vojaci a policajti, ktorí poberajú predčasný výsluhový dôchodok, by nemali pracovať vo verejnej sektore. V čase krízy a vysokej nezamestnanosti tak totiž vzniká situácia, keď ich štát financuje dvakrát.

Upozorňuje na to podpredseda KDH Július Brocka, pričom aj exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) by osobne privítala, ak by sa súbeh poberania dôchodku a zárobku zrušil.

"Dnes existuje zákaz poberania predčasného dôchodku a príjmu zo zamestnania a predčasný dôchodca už dokonca nesmie ani pracovať na dohodu. Pritom tu však tolerujeme to, že niekto v relatívne mladom veku je poberateľom predčasného výsluhového dôchodku a zároveň je zamestnaný v štátnej alebo verejnej správe a poberá iný - a nie malý - príjem z tohto zamestnania. Toto považujem v dnešnej ťažkej situácii za luxus," uviedol Brocka.

Podotýka pritom, že jeho výhrady sa týkajú práce príslušníkov silových zložiek konkrétne v štátnej sfére. Pokiaľ sa vojak alebo policajt zamestná u súkromníka, nemal by to byť podľa neho problém.

"Ja zastávam názor, že je potrebné zrušiť súbeh nároku na dôchodok a zárobok. Buď človek pracuje a zarába, alebo potom treba umožniť iné inštitúty pracovného pomeru tak, aby si aj dôchodca mohol popri dôchodku zarobiť nejakú sumu, aby mohol vylepšiť svoj príjem," komentovala Brockovu iniciatívu Tomanová. S podpredsedom KDH sa však rozchádza v názore, či je možné zamedziť prácu poberateľa výsluhového dôchodku v štátnej sfére. Podľa nej by totiž bolo zavedenie takéhoto kritéria diskriminačné.

Pokiaľ by sa však táto otázka otvárala, nemalo by to podľa nej byť počas prebiehajúcej rozpravy k vládnej novele zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov. O zmene by bola ochotná hovoriť len v prípade, že na nej bude zhoda na celom politickom spektre. "Dôchodkový systém nie je možné meniť každý rok," podčiarkla.

Novela zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov rieši v prvom rade stabilizáciu ich osobitného sociálneho systému. To má zabezpečiť napríklad zmena, podľa ktorej by im nárok na výsluhový dôchodok vznikal o 10 rokov neskôr ako doteraz, teda po 25 rokoch štátnej služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu