Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brocka: Vládne zmeny povedú k nezamestnanosti, korupcii a klientelizmu

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákon o službách zamestnanosti nepomôže znížiť nezamestnanosť, práve naopak. Tvrdí to podpredseda KDH Július Brocka. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente upozornil, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) mieni novelou zrušiť 12 nástrojov aktívnej politiky trhu práce.

"Vláda výrazne znižuje príspevky na zostávajúce nástroje aktívnej politiky trhu práce. Čo považujeme za najvážnejšiu zmenu k horšiemu je, že terajších sedem obligatórnych príspevkov sa mení na fakultatívne. To povedie k rastu korupcie, klientelizmu a k rastu nezamestnanosti," doplnil Brocka.

Pripomenul, že keď dnes niekto splnil prísne kritériá nároku na nejaký príspevok, tento príspevok aj dostal. Navrhovaná zmena pravidiel však podľa Brocku spôsobí, že uchádzač o príspevok, ktorý splní kritériá, nedostane tento príspevok automaticky. "O tom, či ho dostane alebo nie, budú rozhodovať Smeráci v regiónoch Slovenska v osobitných výboroch," tvrdí Brocka.

Zmeny sa podľa neho dotknú absolventov vysokých škôl, ktorí sa budú uchádzať o absolventskú prax, zdravotne postihnutých občanov, ktorí sa budú usilovať o udržanie svojho pracovného miesta alebo sa budú uchádzať o príspevok, aby sa mohli sami zamestnať ako živnostníci. Rovnako sa dotknú, ako tvrdí, ľudí pracujúcich v chránených dielňach či znevýhodnených uchádzačov na trhu práce. "Po schválení tohto zákona budú rukojemníkmi Smeru," vyhlásil Brocka.

Brocka informoval, že ide o 120 miliónov eur na tento rok, čo je 75 % zo všetkých prostriedkov určených na aktívnu politiku trhu práce. "Toto nie je boj s nezamestnanosťou, toto je zo strany Smeru rozdeľovanie koristi v regiónoch Slovenska," konštatoval Brocka. Zároveň pripomenul petíciu podpísanú vyše 5000 občanmi, ktorá je v parlamente. Podľa Brocku signatári žiadajú ministra Richtera, aby "nerobil také brutálne zásahy do zákona o službách zamestnanosti".

Brocka ľutuje, že z požiadaviek v parlamentných výboroch neprešla ani jedna. Rovnako ho mrzí, že medzi rušenými príspevkami je aj príspevok na aktiváciu formou dobrovoľníckej práce. Brocka sľúbil, že KDH sa pokúsi o zmenu zákona. Ak ale neuspeje, nepodporí súčasný návrh ministra Richtera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu