Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Mier v priestore EÚ umožňuje riešiť súčasné problémy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/OSLO - Mier v priestore krajín Európskej únie umožňuje podľa premiéra Roberta Fica riešiť súčasné problémy ako je kríza.

"To, že je tu pokoj, že v tomto priestore od roku 1945 nebol žiadny vojenský konflikt, vytvára predpoklady na to, aby sme sa mohli sústrediť na riešenie tých výziev, ktoré sú dnes tak veľké a najmä krízu," povedal Fico na spiatočnej ceste z nórskeho Osla do Bratislavy. Dnes sa v Osle zúčastnil na odovzdávaní Nobelovej ceny za mier, ktorú získala Európska únia.

Podľa Fica účasť premiérov členských štátov bola pozitívnym a politickým gestom vo vzťahu k Európskej únii. Neprítomnosť niektorých lídrov nechcel komentovať. "Každý si je strojcom svojho vlastného šťastia," podotkol. "Nie som oprávnený hodnotiť, prečo Veľká Británia alebo Česká republika neboli prítomní," mienil.

Pôvodne sa do Osla nechystal ani samotný Robert Fico. "Predpokladali sme, že bude pokračovať vypätá situácia s učiteľmi a chcel som byť v Bratislave," ozrejmil. "Na druhej strane musím potvrdiť, že medzi premiérmi členských štátov vznikla dohoda, že účasť na tomto podujatí by mala byť prejavom vzťahu k Európskej únii a hodnotám, preto som musel aj ja zvážiť zmenu programu a ak si zoberiem, že tam bolo 21 premiérov, tak toto rozhodnutie bolo podľa mňa správne," povedal.

Premiéri nedostali podľa Fica individuálne dary či vlastné nobelovky. "Predpokladám, že v Bruseli niečo vymyslia," uviedol s tým, že možno pripravia napodobeninu alebo niečo na pamiatku, že boli pri tom.

Európska únia už oznámila, že peňažnú odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (približne 930-tisíc eur) venuje deťom postihnutým vojnami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu