Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Školských odborárov a Fica čaká ďalšie kolo rokovaní

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Školských odborárov tento týždeň čaká ďalšie kolo rokovaní s vládou o nových návrhoch. Pravdepodobne v pondelok by sa mali stretnúť s premiérom Robertom Ficom, ako aj ministrami, a hovoriť, o koľko sa zvýšia platy zamestnancov školstva. Odborári pohrozili, že ak nedôjde k dohode do stredy, budú pokračovať v štrajku.

Odborári, ktorí spustili štrajk za desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva, po štvrtkovej mimoriadnej rade pripustili, že by zobrali aj menej ako desať percent. Konkrétne číslo ale zatiaľ nechcú prezradiť. Odborový predák Pavel Ondek však v sobotu zdôraznil, že ak nedôjde k dohode do stredy 5. decembra, obnovia prerušený štrajk.

Na poslednom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ministrami vo štvrtok padli nové návrhy. Kabinet si vyžiadal čas do pondelka, aby ich vyčíslil a zhodnotil. Peniaze sa hľadajú v samotnom rezorte školstva a majú pomôcť aj samosprávy. Premiér sa kvôli tomu v piatok stretol so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska. Ich šéf Jozef

Dvonč však hovorí, že je vylúčené, aby samosprávy našli peniaze na zvýšenie platov učiteľov. Ondek v sobotu v diskusii s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom povedal, že podľa ich informácií samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré mali ísť na ich platy. Aj Čaplovič priznal, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o sto eur menej, ako malo ísť podľa štátneho rozpočtu.

Zamestnanci školstva vstúpili 26. novembra do najväčšieho štrajku v novodobej histórii Slovenska, ktorým chceli dosiahnuť zlepšenie financovania školstva a desaťpercentné zvýšenie tarifných platov. Vláda im ponúkla maximálne päť percent. Školskí odborári štrajk po troch dňoch prerušili, pretože začali rokovania s vládou. Prerušenie odôvodnili aj klesajúcim počtom učiteľov, ktorí boli ochotní štrajkovať, nakoľko to výrazne poznamená ich predvianočné výplaty.
Niektorým učiteľom, hlavne v Bratislave, sa ale spôsob prerušenia štrajku nepáčil a pár škôl pokračovalo až do konca týždňa. V piatok sa pred úradom vlády stretlo viac ako tisíc učiteľov a študentov, ktorí ich prišli podporiť. Celkovo 17 bratislavských škôl chce pokračovať v boji za svoje požiadavky formou štafetového štrajku a ďalších verejných akcií. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu