Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kažimír: Bývalá vláda dala do rozpočtu o päťtisíc učiteľov menej

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Ivety Radičovej rozpočtovala na tento rok o 5000 pedagogických zamestnancov menej, ako je reálny stav. V dnešnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to vyhlásil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Urobili v štátnom rozpočte také hókusy-pókusy, že znížili počet pedagogických zamestnancov zo 65.000 na menej ako 60.000. Štátny rozpočet na rok 2012, strana 36. V podstate vtedajší minister financií a vtedajší minister školstva v tom, čo dali do rozpočtu, vykopli na ulicu päťtisíc učiteľov," vyhlásil Kažimír. V skutočnosti sa ale podľa neho v tomto roku počet učiteľov zásadným spôsobom nemenil, takže rozpočtované čísla boli nereálne.

"Nie sú to učitelia, sú to iní zamestnanci verejnej a štátnej správy. A vy to veľmi dobre viete," reagoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. "Rozumiem učiteľom a ich nároky sú oprávnené. Vždy sme presadzovali filozofiu, aby rast platov učiteľov bol vyšší, ako rast priemerných miezd," dodal. "Aj pri znižovaní deficitu sme v minulom roku našli peniaze na rast platov učiteľov," vyhlásil Štefanec. Kažimír na to reagoval, že v minulom roku nešlo o nové peniaze, ale prerozdelenie zdrojov v rámci kapitoly školstva. "Prvý výstražný štrajk bol ešte minulý rok za vlády Ivety Radičovej. Reakciou vlády bolo, že pozastavila vakcináciu učiteľov a rekondičné pobyty a presunula 42 miliónov eur na platy," poznamenal minister. "Boli rezervy v kapitole ministerstva školstva, ktoré sme dali na platy. Teraz je to na vás," odpovedal Štefanec.

Na otázku, či bude možné nájsť pre učiteľov a pedagogických zamestnancov zdroje na desaťpercentné zvýšenie platov minister odpovedal, že takúto garanciu dať v tejto chvíli nemôže. "Päť percent nových peňazí, žiadne fígle, nových peňazí, ktoré v rozpočtovej kapitole školstva neboli, sú na stole. Je to 68 miliónov eur. To, o čom sa rozprávame teraz, je hľadanie vnútorných rezerv," vyhlásil Kažimír. "Ak chceme ísť nad päť percent, musíme ich nájsť vo vnútri školstva," dodal.

"Ja môžem garantovať len to, čo je na stole, to je päť percent," povedal Kažimír s tým, že ak by v čase, keď túto ponuku odborárom dal, poznal najnovšie informácie o vývoji ekonomiky, nebol by ju predložil. "Viete, že sa nám zhoršili príjmy o 276 miliónov v tomto roku. Zajtra sa snáď dozvieme, o koľko sú znížené príjmy v rozpočte na budúci rok," uzavrel Kažimír.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu