Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výzva Bratislavy zabrala: Už od zajtra začne na niektorých školách opäť ostrý štrajk!

Stretnutie nespokojných pedagogických i nepedagogických zamestnancov a študentov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s prerušením štrajku Zobraziť galériu (17)
Stretnutie nespokojných pedagogických i nepedagogických zamestnancov a študentov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s prerušením štrajku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári by dnes mali znova zasadnúť za rokovací stôl s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Čo sa týka samotných rokovaní, význam informovať má až po finálnych rozhodnutiach, ktoré budú výsledkom dohody oboch strán," povedala v nedeľu premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Napriek tomu, že štrajkový výbor prerušil štrajk školských zamestnancov v stredu (28.11.) večer, niektoré školy neučili do konca týždňa. Dnes zostáva zavretá bratislavská ZŠ Karloveská a Gymnázium Metodova v Bratislave. Na Spojenej škole Novohradská v Bratislave študenti organizujú na podporu svojich učiteľov v pondelok popoludní koncert, na ktorom majú vystúpiť skupiny ako Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, no tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka a herečka Zuzana Kronerová.

Líder školských odborárov Pavel Ondek v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy cez víkend vyhlásil, že ak vláda a školskí odborári nedospejú do stredy (5.12.) k dohode, obnoví sa štrajk alebo protesty. Práve do stredy majú odborári zaujať stanovisko k rozpracovanému memorandu. O jeho obsahu nechcú odborári ani vláda informovať.

11:42 Školy v Handlovej avizovali, že chcú opäť vstúpiť do štrajku

Školy v Handlovej avizovali, že v prípade nepriaznivého vývoja rokovaní Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku s vládou sú opäť pripravené vstúpiť do štrajku. Informáciu potvrdil jeden z organizátorov protestného zhromaždenia v Handlovej z 30. novembra a vedúci štrajkového výboru v Základnej škole na Školskej ulici v Handlovej Jozef Juríček.

 Ako sa vyjadril, handlovské školy plánujú opätovne vstúpiť do štrajku od štvrtka 6. decembra. "Samozrejme, všetko závisí od rokovaní odborov s vládou. Budeme pozorne sledovať situáciu v Myjave a v bratislavských školách a v priebehu tohto týždňa sa stretneme s ostatnými výbormi zo všetkých handlovských škôl a sme pripravení opäť jednotne vstúpiť do štrajku."

10:38 Pedagógovia Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne vyhlásili na utorok ostrý štrajk

V Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne sa v utorok (4.12.) nebude vyučovať. Rozhodol o tom dnes štrajkový výbor školy, informoval riaditeľ školy Štefan Marcinek. "Tu už nejde len o platy, ako o celkovú situáciu v slovenskom školstve. Pedagógovia sa dnes uzniesli, že v utorok vstupujú do štrajku. Štrajkovať by mali predbežne len v utorok, v stredu (5.12.) by malo vyučovanie pokračovať," informoval Marcinek s tým, že štrajkový výbor bude čakať na výsledky rokovaní odborárov s vládou.

Pedagógovia Gymnázia Ľ. Štúra vydali v súvislosti s utorkovým štrajkom vyhlásenie, v ktorom vyzývajú zástupcov Odborového zväzu školstva, aby presadzovali požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov podľa pôvodného Memoranda OZ pracovníkov školstva a vedy (PŠaV). Rovnako žiadajú, aby odborový zväz školstva zverejnil doterajšie výsledky rokovania s vládou SR.

"Žiadame odborový zväz školstva, aby okamžite začal komunikovať s príslušnými odborovými organizáciami, ktoré sa do štrajku zapojili. Vyzývame všetky základné a stredné školy, aby podporovali presadenie požiadaviek pôvodného Memoranda OZ PŠaV," uvádza sa vo vyhlásení pedagógov.

10:12 Trenčianski stredoškoláci dnes vyšli do ulíc, podporili svojich učiteľov

Viac ako tisícka študentov niektorých trenčianskych stredných škôl sa dnes zhromaždila na Mierovom námestí v Trenčíne, aby protestovala proti pomerom v slovenskom školstve. Rozhorčení študenti rozprestreli transparenty s nápismi ako Politici žijú v luxuse, my sa učíme v humuse, Odstráňte korupciu a peniaze sa nájdu, či Viac peňazí do školstva.

 

Asi tisícka študentov stredných
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)

 

9:51 Štafetu dnes nesie Gymnázium na Metodovej, učí sa asi pätina detí

Bratislavské gymnázium na Metodovej ulici je jednou zo škôl, ktoré dnes nesie štrajkovú štafetu. V škole s takmer tisíckou detí sa učia len tí najmenší. Učitelia hovoria, že hoci nezvíťazia, môžu takto aspoň so vztýčenou hlavou povedať, že to skúsili.

Po chodbách gymnázia dnes pobehujú len žiaci primy, sekundy, tercie a kvarty, učí sa celkovo šesť tried. Majú mimoriadny rozvrh do 12.00 h. Do školy prišli len oni, vyučovanie dnes škola totiž vedela zabezpečiť iba s ôsmimi učiteľmi, ktorí neštrajkujú. Vybrala preto tých najmenších. "Títo učitelia neštrajkujú, lebo si to nemohli dovoliť. Každý sa musí slobodne rozhodovať," vraví riaditeľka Zuzana Vaterková. Vysvetľuje, že štrajkom kladú učitelia na oltár veľkú daň. "Najmä pred Vianocami to nie je finančne jednoduché."

9:21 V Gymnáziu v Myjave sa po týždni opäť učí, čakajú na výsledky rokovaní

V Gymnáziu v Myjave sa dnes po týždňovom štrajku začalo opäť vyučovať. Dneso tom informovala riaditeľka školy Danka Michálková s tým, že čakajú na výsledky rokovaní odborárov s premiérom a podľa jeho výsledkov sa v škole zariadia. Myjavské gymnázium bolo jediným v Trenčianskom samosprávnom kraji, kde štrajk ani po vyhlásení odborárov neprerušili.

9:14 NA ZŠ Karloveská sa neučí, učitelia tam obnovili štrajk

Základná škola na Karloveskej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi sa opäť zapojila do časovo neobmedzeného štrajku zamestnancov školstva. Na základe piatkového (30.11.) rozhodnutia základnej odborovej organizácie sa preto oddnes v škole neučí. Postup učiteľov má podporu rodičov.

Podľa informácií prednostu Miestneho úradu Rastislava Velčeka je ZŠ na Karloveskej ulici momentálne jedinou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava - Karlova Ves, ktorá ostáva v štrajku.

8:30 Do 200 žiakov prišlo pred gymnázium v B. Bystrici podporiť požiadavky pedagógov

Míting na podporu svojich pedagógov pri ich požiadavkách na zvýšenie platov zorganizovali dnes ráno pred budovou Gymnázia J.G. Tajovského v Banskej Bystrici tamojší študenti.

"Krátko pred vyučovaním sa zišlo pred gymnáziom asi 150 až 200 našich študentov, aby vyjadrili podporu pre svojich profesorov," povedala riaditeľka gymnázia Mária Sochorová. "Následne na to som im poďakovala za podporu a zdôraznila, že všetkým nám záleží na tom, aby sa situácia v školstve čo najskôr vyriešila," dodala. "Všetci budeme čakať, čo dnes, zajtra vyrokujú s vládou odbory. Každopádne bolo by už neúnosné, aby sa tento stav naďalej predlžoval, čo by ohrozovalo vyučovací proces na školách," pripomenula.

Míting sa konal z iniciatívy samotných študentov, ktorí sa zorganizovali prostredníctvom sociálnej siete ešte na konci uplynulého týždňa. Pridať sa k protestu vyzvali aj ďalšie bystrické stredné školy.

 

Premiér sa v piatok (30.11.) stretol so zástupcami samospráv a hovoril s nimi aj o vnútorných kapacitách v rámci financovania školstva. "Zdá sa nám, že by tam mohli byť určité rezervy, ktoré by sme mohli použiť na uspokojenie nárokov ľudí," povedal v piatok.

Ondek v sobotnej diskusii vyhlásil, že podľa informácií odborárov, samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy. "Máme zistené, že v roku 2011, hoci bol schválený štátny rozpočet pre školstvo tak, že bol balík prostriedkov určený na mzdy zamestnancov, z tohto balíka nebolo vyplatených 28 miliónov eur v roku 2011 a boli použité na prevádzku škôl," vyhlásil Ondek.

Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) analytici Inštitútu finančnej politiky, ktorý patrí pod Ministerstvo financií SR, vypočítali, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o 100 eur menej, než ako to bolo rozpísané v štátnom rozpočte. "Peniaze idú cez tie filtre, idú cez tých zriaďovateľov," zdôvodnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu