Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jariabek: Pri voľbe členov RVR sa kauza Čentéš opakovať nebude

Dušan Jariabek
Dušan Jariabek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejnú voľbu nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) poslanci podľa predsedu mediálneho výboru parlamentu Dušana Jarjabka (Smer-SD) pravdepodobne zmenia na tajnú a potom budú technicky korektne hlasovať o obsadení uvoľnených postov.

"Žiadny Jozef Čentéš sa opakovať nebude," zdôraznil Jarjabek po dnešnom rokovaní výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

"Tak, ako sme si na začiatku predsavzali, každé takéto hlasovanie bude tajné. Aj keď budeme voliť do nemoty, ale bude tajné. Podľa môjho názoru bude technicky bez problémov, tak ako doteraz všetky hlasovania za posledných šesť mesiacov v parlamente," dodal.

V Rade pre vysielanie a retransmisiu sa uvoľnili tri posty - po Dane Podrackej, ktorej končí funkčné obdobie 15. decembra 2012, Vladimírovi Holanovi a Milanovi Vendrinskom, ktorým funkčné obdobie končí 26. januára 2013.

Parlament bude voliť na šesťročné funkčné obdobie troch z 15 kandidátov, ktorých dnes potvrdil mediálny výbor. "Pätnásť kandidátov je prihlásených, pätnástich výbor posunul do pléna. Rozhodne sa v prvom, poťažmo druhom kole voľby, podľa toho, či niekto získa nadpolovičnú väčšinu, alebo nie. Tí, ktorí získajú najviac hlasov, postúpia do druhého kola," povedal Jarjabek. "Musia byť zvolení traja. Ten, ktorý získa najvyšší počet hlasov, nastúpi v decembri, ďalší dvaja v januári, lebo tak končí členstvo doterajším členom rady," dodal. Voľba členov RVR sa uskutoční na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu.

Poslanci budú rozhodovať medzi 15 kandidátmi, Rastislavom Blaškom, Martou Danielovou, Jánom Dianiškom, Ingrid Fašiangovou, Štefanom Fejkom, Mariánom Gáborom, Vladimírom Holanom, Jozefom Chudíkom, Evou Jaššovou, Ľubomírom Kmecom, Reném Lužicom, Danou Podrackou, Ladislavom Štibrányim, Dušanom Vagaským a Petrom Vrábelom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu