Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

ÚS zaslal účastníkom odôvodnenie výkladu o právomoci prezidenta

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR už odoslal účastníkom konania odôvodnenie rozhodnutia o výklade Ústavy SR, týkajúce sa právomoci prezidenta v súvislosti s menovaním generálneho prokurátora. Informovala o tom hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová.

Ústavný súd dnes odoslal účastníkom konania písomné vyhotovenie odôvodnenia rozhodnutia vo veci vrátane odlišných stanovísk sudcu Lajosa Mészárosa, sudcu Jána Lubyho, sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej a sudcu Ladislava Orosza a doplnenia odôvodnenia sudkyne Ivetty Macejkovej, informovala Pančurová. Dodala, že celé odôvodnenie rozhodnutia bude zverejnené na www.concourt.sk v časti Vyhľadávanie rozhodnutí po nadobudnutí jeho právoplatnosti, teda po tom, ako ústavnému súdu doručia potvrdenia o prevzatí rozhodnutia účastníkmi konania.

Ústavný súd Slovenskej republiky na neverejnom zasadnutí 24. októbra 2012 uznesením rozhodol o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na podanie výkladu článku Ústavy SR, týkajúcich sa právomoci prezidenta pri vymenovaní zvoleného kandidáta do funkcie generálneho prokurátora. Vo výrokovej časti ÚS uviedol, že rezident je povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora, a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje.

„Nevymenovať kandidáta môže len z dôvodu, že nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo z dôvodu závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť táto osoba vrcholným predstaviteľom, alebo spôsobom, ktorý nebude v rozpore so samotným poslaním tohto orgánu, ak by v dôsledku tejto skutočnosti mohol byť narušený riadny chod ústavných orgánov. Prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné,“ uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu.

K tomuto rozhodnutiu pripojili odlišné stanovisko sudca Lajos Mészáros, sudca Ján Luby, sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudca Ladislav Orosz. Sudkyňa Ivetta Macejková doplnila odôvodnenie rozhodnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu