Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Borec: Pripravujeme vážne a hlboké reformy v justícii

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Rezort spravodlivosti podľa ministra Tomáša Boreca pripravuje vážne a hlboké reformy v justícii, na ktoré si predchádzajúce vedenie ministerstva podľa neho netrúflo.

"Tieto opatrenia budú na prospech ľudí a nebude to súboj s jedným človekom, ako to predvádzala pani Žitňanská v čase, keď bola ministerkou. Tieto opatrenia budú mať za cieľ zefektívniť a zrýchliť súdne konanie a zvýšiť vymožiteľnosť práva zásadným spôsobom," uviedol pred novinármi Borec. Všetci by si podľa neho mali uvedomiť, že tieto zmeny sa nedajú spraviť justičným balíčkom za dva mesiace, pol roka či rok.

"To sú vážne veci, justícia bojuje s problémami 20 rokov. Stojí za to, aby tieto problémy boli riešené hĺbkovo, seriózne a odborne," zdôraznil Borec. Opozície sa minister spýtal, či mimoriadne rokovanie nesúvisí s programovou konferenciou SDKÚ-DS, ktorá sa má konať 17. novembra. Podľa neho justícia zápasí s problémami 20 rokov, diskutovať o nich sa pokojne môže aj o mesiac a vždy to bude zaujímavé. Zároveň dodal, že ministerská stolička mu k zadku neprirástla.

Opozícia podá v parlamente návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Ako povedal pred novinármi predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, hlavným dôvodom je, že minister nepodporil debatu o stave justície, ktorá sa mala v parlamente viesť dnes. „Podávame návrh, aby diskusia vznikla a aby sme sa ho opýtali, či nemusíme o tom diskutovať,“ povedal Frešo. Dôvodom na odvolanie ministra je tiež nečinnosť vlády a stav justície. Borec bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť odvolávaniu.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára je maximálne nezodpovedné nediskutovať o justícii v NR SR. Upozornil, že za polrok, odkedy je pri moci nová vláda, neboli predložené do parlamentu návrhy zákonov na zlepšenie stavu v justícii. Zo súdnej rady boli odstránení kritici predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. „Máme o čom diskutovať,“ povedal Bugár.

Rozruch v justícii nerobia podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) politici, ale sudcovia a súdy, pretože niektoré rozhodnutia poburujú verejnosť tým, že sú v rozpore s elementárnou spravodlivosťou. „Je legitímne právo parlamentu pýtať sa vlády, čo chce robiť,“ povedala s tým, že odmietanie diskusie samotným ministrom je dostatočným dôvodom na podanie návrhu na odvolanie Boreca.

Cieľom opozície je podľa predsedu KDH Jána Figeľa dosiahnuť diskusiu a podanie návrhov na zlepšenie stavu justície. Návrh na odvolanie ministra je podľa neho výsledok odmietania tejto diskusie parlamentnou väčšinou Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu