Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Návrh na odvolanie Boreca považuje Kaliňák za smiešny

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA Návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), o ktorom sa bude v pondelok (19.11.) hovoriť v parlamente, je podľa ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) smiešny.

Ako poznamenal v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo, je to smiešne nielen preto, že Borec pripravuje seriózne opatrenia, ktoré predstaví tak, aby boli kvalitné, ale aj preto, že ho kritizuje bývalá šéfka rezortu Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorá vraj počas svojho pôsobenia neurobila v justícii nič.
      
Podľa podpredsedu ústavnoprávneho parlamentného výboru Radoslava Procházku (KDH) je vymožiteľnosť práva na Slovensku katastrofálne nízka, "na úrovni rozvojovej krajiny, na úrovni balkánskeho štátu". Doplnil, že problémov v justícii je viacero, a jedným z nich je aj fakt, že je stále počuť o tom, ako sa ide diskutovať. Tvrdí, že systém funguje ako "geto", do ktorého zvonku nemá kto čo hovoriť, volá preto po väčšej verejnej kontrole. "V justícii chýba to, čo v štáte ako takom, zodpovednosť," doplnil.
      
Ako poukázal Kaliňák, problémy v justícii sú už dlhodobo a opozícia podľa neho kritizuje svoj vlastný systém, ktorýmal byť nastavený za druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Podotkol, že nechce na nikoho prehadzovať vinu, pričom pripomenul, že je otázne, do akej miery môže vláda diktovať sudcom. Procházka oponoval, že Smer má veľké možnosti, ako ovplyvniť situáciu, ale strká hlavu do piesku. Veľkú mieru zodpovednosti má podľa jeho názoru aj "akoby člen Smeru", a to prezident SR Ivan Gašparovič.
      
Procházka okrem toho vláde vyčítal, že ľuďom iba "nakladá", ale tí za to nedostávajú späť kvalitnejšie verejné služby a zodpovednosť štátu je čoraz menšia. Nepáči sa mu, že prostriedky vybrané od ľudí sa následne používajú na stimuly a dávajú sa vybraným oligarchom. Tieto vyjadrenia označil Kaliňák za deklaráciu frustrácie a bezmocnosti pravice, ktorá na Slovensku vládla dlhšie ako Smer-SD. Poznamenal, že štát dnes nemá možnosť ovplyvňovať firmy, keďže väčšinu pravica sprivatizovala.
      
V diskusii sa dotkli aj zmien vo verejnom obstarávaní, kde by po novom napríklad tender na výstavbu diaľnice mohla vyhrať iba firma, ktorá by vedela zabezpečiť 55 percent prác a dodávok. Procházka súhlasí s tým, že tento návrh ide dobrým smerom a na začiatok by podľa jeho slov mohol stačiť. Zhodu tiež vidí v návrhu odmietnuť subdodávateľov, ktorí nevyplácajú svoje záväzky voči živnostníkom. Ako pripustil Kaliňák, stávalo sa, že títo ľudia nedostávali zaplatené. Okrem toho kritizoval aj spôsob výstavby diaľnic za bývalej vlády, kedy sa malo pozerať na cenu bez záujmu o kvalitu či vyplatenie ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu