Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Most-Híd: Vláda neopodstatnene posilňuje odborárov

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládnym návrhom novely Zákonníka práce sa podľa predsedu klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa neopodstatnene posilňuje postavenie odborárov.

„V období konsolidácie tento Zákonník práce pochová aj posledné možnosti na využívanie aspoň lokálnych trhov a regionálnych zamestnávateľov,“ povedal počas rozpravy k zmenám v pracovnom kódexe. Podľa neho sú už známe prvé prípady prepúšťania zamestnancov pre pripravovanú novelu Zákonníka práce.

Navrhované zmeny v pracovnom práve podľa Solymosa zvýšia nezamestnanosť na Slovensku. Budú totiž znamenať zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov, obmedzenie zamestnávania živnostníkov či predraženie prepúšťania. „Spolu so zákonom o dani z príjmov v konečnom dôsledku spôsobuje, že zamestnanci budú musieť pracovať za kus chleba dlhšie ako doteraz a ich životná úroveň namiesto toho aby sa zvýšila, sa bude znižovať,“ povedal. Vláda si podľa poslanca za Most-Híd odhlasuje takú podobu Zákonníka práce, na akej sa dohodla s odbormi. „Nie so zamestnancami, ale s odbormi, a to je veľmi veľký rozdiel,“ dodal.

Od začiatku budúceho roka by sa mal po prepustení zamestnanca, ktorého pracovný pomer trval dlhšie ako dva roky, obnoviť súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Takémuto zamestnancovi má zamestnávateľ poskytnúť odstupné nielen pri skončení pracovného pomeru dohodou, ale aj pri výpovedi z organizačných a zdravotných dôvodov. Výška odstupného bude pritom závisieť od počtu odpracovaných rokov. Návrh ministerstva práce zároveň chce, aby bolo možné v kolektívnej alebo pracovnej zmluve dohodnúť aj dlhšie výpovedné lehoty, ako stanovuje Zákonník práce.

Zmeny by sa mali dotknúť aj reťazenia pracovných pomerov na určitý čas. Kým v súčasnosti je možné uzatvoriť pracovný pomer na určitý čas najviac na obdobie troch rokov a možno ho predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci týchto troch rokov najviac trikrát, po novom bude možné takýto pracovný pomer dohodnúť najdlhšie na dva roky. V rámci týchto dvoch rokov ho zamestnávateľ môže predĺžiť či opätovne dohodnúť najviac dvakrát.

Zmeny v Zákonníku práce by sa podľa návrhu ministerstva mali týkať aj dohodárov. Na návrh rezortu práce sa budú na nich vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase a minimálnej mzde. Ministerstvo pôvodne chcelo dohodárom priznať aj dovolenky, tento bod však nakoniec z návrhu vypustilo.

Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Ján Figeľ prerušil rokovanie schôdze. Poslanci budú pokračovať v druhom čítaní k vládnej novele Zákonníka práce vo štvrtok od 9:00. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte päť poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu