Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sen každej firmy: NRSR bude mať v sporoch právnikov úplne zadarmo!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kanceláriu Národnej rady (NR) SR nebude stáť právne zastupovanie v sporoch o náhradu škody nič.

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) s tým, že parlament bude po novom zastupovať nemenovaná renomovaná advokátska kancelária, ktorá zastupuje SR v identickej žalobe na medzinárodných arbitrážach a je dlhodobo kontrahovaná ministerstvom financií.

Doteraz Kanceláriu NR SR zastupoval za 800 eur mesačne právnik Jozef Vozár, ktorý v minulom volebnom období pôsobil aj ako poradca bývalej premiérky Ivety Radičovej. Od minulého týždňa je to však už minulosťou. Žaloby za rozhodovaciu činnosť parlamentu, ktoré podľa Pašku začali pribúdať v roku 2007, označil predseda snemovne za relatívne absurdné. "To, že dochádza k spochybňovaniu NR SR, je pravdepodobne problém, s ktorým sa musí slovenský právny poriadok vysporiadať. Ak by sa s tým nič nerobilo, asi by sa NR SR zmenila na právnickú kanceláriu, lebo pri akomkoľvek rozhodnutí o legislatívnych zmenách by sme boli svedkami nabaľovania množstva súdnych žalôb, či už na parlament alebo na jednotlivých poslancov," podotkol.

Paška pripomenul, že keď bol predsedom NR SR Richard Sulík (SaS), právne zastupovanie malo stáť až 30 miliónov eur. Sulíkov nástupca Pavol Hrušovský (KDH) plánovaný tender zrušil, keďže ho považoval za predražený a nevýhodný. Sulíkov bývalý kancelár Michal Nižňan o cene 800 eur za mesiac, ktorú s Vozárom dohodlo Hrušovského vedenie, pochyboval. Limit mohli podľa neho zvoliť preto taký nízky, aby nebola potrebná súťaž. Nižňan pre Hospodárke noviny tvrdil, že pôvodnú sumu 30 miliónov eur vypočítali zo štandardného cenníka advokátov a zákona.

NR SR za legislatívnu činnosť čelí dokopy siedmim sporom za viac ako 712 miliónov eur. Týkajú sa napríklad zákazu zisku zdravotných poisťovní či hybridnej pošty. Spolu s antidiskriminačnými žalobami sudcov ide asi o miliardu eur. Parlament žalujú firmy aj jednotlivci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu