Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Radičová sa rozhodla správne, Galko si odvolanie zaslúži

Iveta Radičová sa rozhodla odvolať Ľubomíra Galka z funkcie
Iveta Radičová sa rozhodla odvolať Ľubomíra Galka z funkcie

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády Iveta Radičová, ktorá dnes oznámila, že navrhne prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi uvoľniť ministra obrany Ľubomíra Galka z funkcie, sa rozhodla správne. Myslí si to politológ Michal Horský, ktorý povedal, že odvolanie Galka bude len logickým zavŕšením celej kauzy odpočúvania novinárov.

"Zrejme po vypočutí ministra Galka na jeho tlačovej besede a na oboch výboroch (Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a parlamentný brannobezpečnostný výbor - pozn. red.) premiérka dospela k záveru, že minister Galko nepatrí ani do tejto dočasnej vlády," hovorí Horský.

Politológ je presvedčený, že rozhodnutie premiérky nepochybne nájde pochopenie nielen u koaličných partnerov Jána Figeľa a Bélu Bugára, ale aj u prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

"Či už ide o vážne pochybenie Galka, že neoprávnene dal sledovať rôzne osoby alebo ide o predvolebnú kampaň, spôsob, akým Galko prezentoval kauzu verejnosti, si zasluhuje tento správny krok premiérky," doplnil Horský.

Politológ však celkom nesúhlasí s názorom Radičovej, ktorá dnes konštatovala, že odpočúvanie novinárov je nezlučiteľné so základnými princípmi právneho štátu a demokracie a je úplne bezpredmetné, či je legálne alebo nelegálne. Horský si myslí, že novinári nemôžu byť v tomto prípade výnimoční len vďaka ich statusu strážnych psov demokracie.

Denníky Nový Čas a Pravda v pondelok priniesli informácie o odpočúvaní viacerých novinárov, ktoré údajne robilo v uplynulých mesiacoch Vojenské obranné spravodajstvo, spadajúce pod ministerstvo obrany. Z prepisov podľa Nového Času vyplýva, že "vojenskí tajní" napichli telefón šéfa televízie TA 3 Michala Gučíka, ale aj novinárov denníka Pravda - vedúcu domáceho oddelenia Patríciu Poprockú i redaktorov Petra Kováča a Vandu Vavrovú.

Denník Plus 1 deň a portál topky.sk informovali, že riaditeľovi televízie TA3 Michalovi Gučíkovi sledovalo Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) okrem telefonátov aj bankové účty a monitorovalo tiež jeho súkromné stretnutia pre podozrenia z ekonomickej trestnej činnosti jeho firmy Enter AD na rezorte obrany. Minister obrany Ľubomír Galko pre Plus 1 deň povedal, že on dostáva len vyhodnotené spravodajské informácie, nie to, ktoré čísla a osoby sa sledujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu