Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sulík: Návrh na odvolanie Galka je pokračovanie útokov na SaS

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Návrh od premiérky Ivety Radičovej na odobratie poverenia viesť ministerstvo obrany pre Ľubomíra Galka považuje predseda SaS Richard Sulík za pokračovanie útokov proti SaS.

„To, že je to súčasť predvolebného boja, povedala aj Iveta Radičová,“ uviedol Sulík dnes na tlačovej besede. Sulíkovi to pripomína pád vlády.

„Iveta Radičová sa dnes stretla s Ľubomírom Galkom a nenavrhla mu odstúpenie a ani mu nepovedala, že navrhne jeho odvolanie. Neinformovala ani mňa. Takéto správanie je neslušné. Budeme sledovať, či poverenie nebude smerovať k jej straníckemu šéfovi,“ vyhlásil Sulík. Podľa neho SaS vždy za premiérkou stála. „Jej konanie nepovažujeme za korektné,“ dodal.

Pri kauze odpočúvania je podľa Sulíka dôležité, že ide o zákonné odpočúvania, teda odobril ich zákonný sudca. Zároveň dodal, že táto kauza nemá súvis s podporou návrhu štátneho rozpočtu na rok 2012 a SaS ho podporí, keď budú dodržané dohody.

Iveta Radičová dnes oznámila, že dá návrh prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi na uvoľnenie ministra obrany Ľubomíra Galka z funkcie.

„Oznámila som pánovi prezidentovi svoj návrh. Čakali sme s tromi riaditeľmi tajných služieb na pána ministra Galka dve hodiny. Osobne som mu telefonovala, nedvíhal mi telefón. Ja by som s ním rada ďalej konzultovala vzniknutú situáciu,“ povedala novinárom Radičová.

Dodala, že s prezidentom zatiaľ hovorila len telefonicky a jej návrh prijal, osobne sa s prezidentom stretne v stredu pred rokovaním vlády.

Zdôraznila, že sa nerozhoduje len podľa medializovaných informácií, preto si vyžiadala dokumenty k celej kauze a o ďalších krokoch v celom prípade sa rozhodla na základe dokumentov a rokovania Výboru pre koordináciu spravodajských služieb Bezpečnostnej rady SR a samotného rokovania Bezpečnostnej rady SR.

Denníky Nový Čas a Pravda v pondelok priniesli informácie o odpočúvaní viacerých novinárov, ktoré údajne robilo v uplynulých mesiacoch Vojenské obranné spravodajstvo, spadajúce pod ministerstvo obrany.

Z prepisov podľa Nového Času vyplýva, že "vojenskí tajní" napichli telefón šéfa televízie TA 3 Michala Gučíka, ale aj novinárov denníka Pravda - vedúcu domáceho oddelenia Patríciu Poprockú i redaktorov Petra Kováča a Vandu Vavrovú.

Denník Plus 1 deň a portál topky.sk informovali, že riaditeľovi televízie TA3 Michalovi Gučíkovi sledovalo Vojenské obranné spravodajstvo okrem telefonátov aj bankové účty a monitorovalo tiež jeho súkromné stretnutia pre podozrenia z ekonomickej trestnej činnosti jeho firmy Enter AD na rezorte obrany.

Minister obrany Ľubomír Galko pre Plus 1 deň povedal, že on dostáva len vyhodnotené spravodajské informácie, nie to, ktoré čísla a osoby sa sledujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu