Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kaliňák o Galkovi: Pomýlil si demokraciu so samoľúbosťou

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák pôjde začiatkom budúceho týždňa vypovedať na políciu. Dôvodom je videozáznam limuzíny ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) prekročujúcej maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici, ktorý v júni Kaliňák zverejnil v televíznych politických reláciách. Minister krátko po odvysielaní videa avizoval, že jeho autora zažaluje.

"Dostal som milé predvolanie od bývalých kolegov, aby som došiel vypovedať vo veci, ktorá sa dotýka porušenia zákona zo strany ministra Galka, keď išiel veľmi rýchlo a ohrozoval bezpečnosť cestnej premávky. Musím sa veľmi usmiať, lebo pán Galko si pomýlil demokraciu so svojou samoľúbosťou, takže sa veľmi teším na túto konfrontáciu, a to, že sa opätovne potvrdí jeho absolútna nekompetentnosť a neschopnosť," povedal Kaliňák.
      
Zároveň odmietol, že by ministra sledoval. "Mám omnoho lepšie záujmy vo svojom živote, ako sledovať ministra Galka. Viem si predstaviť využitie času oveľa účelnejšie. Ale on sa sám natláča svojim neustálym porušovaním zákonov a tým, že je nad všetkým, aj nad zákonmi a občanmi. Tým je on už známy. Teraz to len vyjde na povrch omnoho viac," avizoval Kaliňák.
      
Na margo pôvodu videozáznamu povedal, že občania sú nespokojní so správaním predstaviteľov SaS najmä potom, ako hovorili, že nebudú papaláši a dnes si žiadajú predĺženie ochrany aj po odvolaní z vládnych funkcií. "Pochopiteľne každý občan je nahnevaný, že sa rozdeľujú slová a činy a pochopiteľne, ak je niekto nahnevaný, tak samozrejme nás informuje," vysvetlil Kaliňák. Opozičný poslanec tvrdí, že Smer-SD dostal až tri videozáznamy, pričom dva sa netýkali predstaviteľov vlády, ale iných orgánov štátu. "Preto tento záznam bol nakoniec tým, ktorý sme začali skúmať," ozrejmil.
      
Kaliňák je presvedčený, že celý prípad skončí zosmiešnením ministra obrany. "Na to si už pomaly podľa mňa aj zvyká," dodal.
      
Na zverejnenom videozázname je z vozidla idúceho za vládnou limuzínou vidieť, že auto ministra Galka ide po diaľnici rýchlosťou minimálne 180 kilometrov za hodinu. Toto video Kaliňák demonštroval po tom, ako šéf rezortu obrany na margo zrušenia imunity vyhlásil, že on použil maják počas desiatich mesiacov vo vláde dvakrát. "Jedenkrát som išiel na zasadnutie náčelníkov generálnych štábov a druhýkrát, keď som bol v jednej zápche," uistil.
      
Video však podľa Kaliňáka pochádzalo z 5. mája, keď sa mal minister obrany vracať z vyznamenania 99-ročného generála Ján Samuela Strculu na tlačovú konferenciu strany SaS. "Na stranícku tlačovku ste použili maják, išli ste 200 a ohrozovali ste bezpečnosť cestnej premávky," vyčítal Kaliňák Galkovi.
      
Ten však exministrovi vnútra oponoval tým, že nemá problém so zrušením imunity aj pre ministrov. Podľa neho rozdiel nespočíva v počte využití majákov, ale v tom, čo ľudia o každom z nich vedia. "Rozdiel medzi nami je ten, že ja som čestný človek, nemám za sebou žiadnu korupciu, nikomu som nikdy nič neukradol a nikomu som nikdy neublížil. Toto vy už v živote nebudete môcť o sebe povedať," podčiarkol v relácii TA3.
      
K téme videozáznamu sa minister vrátil aj v septembri na pôde NR SR, keď mu poslanec Smeru-SD Ján Podmanický vyčítal, že mešká na rokovanie schôdze. Galko zdôraznil, že mešká pre pracovné záležitosti a upozornil, že po cestách nemôže chodiť rýchlo. "Lebo ma zas nejaký hulvát z paralelnej tajnej služby nafilmuje a následne to pustí v televíznej relácii," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu