Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Miškov: Nevidíme žiaden dôvod podporovať dočasnú vládu

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Strana SaS nevidí žiaden dôvod, aby podporovala prípadnú dočasnú vládu zloženú zo strán jej bývalých koaličných partnerov SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil podpredseda SaS Juraj Miškov.

Liberáli totiž trvajú na tom, že tri stredopravé strany spolu so Smerom-SD zadlžili Slovensko schválením eurovalu na dlhé obdobie. Akú alternatívu voči dočasnej vláde SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd si vie SaS predstaviť, Miškov nepovedal. "Ak budú možnosti na stole, zaujmeme svoj postoj," avizoval. Na druhej strane si myslí, že začaté reformy tejto vlády by sa mali dotiahnuť. "Ak zastavíme všetky reformy a pripravené kroky, tak nebude možné dosiahnuť stanovené ciele. My budeme mať snahu presadiť z vládneho programu čo najviac," konštatoval.

Podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej je v období do predčasných volieb dôležitá stabilita, pričom rozhodnutie o podobe vlády necháva na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. "Je to kľúčová úloha pre prezidenta. Ústavné konformné sú viaceré možnosti, či už poveriť súčasnú vládu, alebo vymenovať novú," povedala.

Na otázku, či má premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) záujem byť na čele vlády až do volieb, odvetila, že to nie je otázka záujmu, ale zodpovednosti a v prvom rade rozhodnutia prezidenta. "SDKÚ-DS sa vždy chovala ako zodpovedná strana," uistila Žitňanská.

Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič uviedol, že pre jeho stranu nie je riešením dávať dohromady novú koalíciu. "Ľudia musia nanovo rozdať karty. Je nejaký priestor, kde vieme prispieť k stabilite, ale to podstatné si musia vyriešiť oni. Vláda, ktorá tu bude, musí byť udržiavacia a s úzkym mandátom. Odmietame, aby robila niečo zásadné. Dajme tomu, nech si to aj v tomto zložení dotiahnu," odkázal.

K tomu, že dočasný kabinet by už mal zabudnúť na reformy, je naklonený aj podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. "Kladiem si otázku, či je zodpovedné sa pustiť do reforiem, ktoré nevieme dokončiť. Ak nebude zhoda na rozpočte, vieme si predstaviť aj rozpočtové provizórium. Totiž ak prijmeme akýkoľvek rozpočet, nová vláda ho môže anulovať a urobiť nanovo," upozornil. Na rozdiel od Maďariča si však nemyslí, že dočasná vláda má byť len udržiavacou, keďže, ako povedal, treba konať napríklad vo sfére eurofondov.

Pre podpredsedu KDH Pavla Abrhana je do ďalšieho obdobia rozhodujúca stabilita a zodpovednosť. "Podľa môjho názoru je zbytočné sa na tých päť mesiacov zaoberať hľadaním novej väčšiny v parlamente pre novú vládu. Budeme sa snažiť najprv traja, potom možno s bývalým koaličným partnerom SaS nájsť podporu na tých päť mesiacov," avizoval.

Podpredseda SNS Rafael Rafaj považuje za kľúčové z hľadiska budúceho vývoja rozhodnutie prezidenta. "Ten jasne povedal, že táto vláda skončila. Keby Radičová podala demisiu sama, problém by bol vyriešený. Takto počúvam alibistické hlasy, ktoré chcú zodpovednosť hodiť na pána Gašparoviča. My rešpektujeme jeho názor, že táto vláda stratila mandát. Najrozumnejšie by bolo hľadať riešenie v úradníckej vláde," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu