Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Povinnosťou prezidenta je vymenovať Čentéša, tvrdí Sulík

Richard Sulík po voľbe generálneho prokurátora
Richard Sulík po voľbe generálneho prokurátora (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident má ústavnú povinnosť vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vyhlásil to dnes predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) s tým, že dôvod na nevymenovanie nevidí.

"Bol zvolený v súlade so všetkými platnými pravidlami. Vymenovať Čentéša je prezidentova povinnosť, ktorá mu vyplýva z ústavy. Ak sa rozhodne porušiť ústavu, tak sa treba jeho opýtať, prečo. Námietka, že chce počkať na rozhodnutie Ústavného súdu nie je oprávnená. Jediné, čo ÚS namietal, bola verejná voľba a my sme volili tajne," vyhlásil.

Sulík podľa svojich slov chápe, že zvolenie Čentéša sa opozícii nepáči. "Tečie im do topánok. Vedia, koľko majú na rováši a koľko káuz bolo zametených pod koberec," uviedol.

Lídra SaS zároveň mrzí, že na dnešnej voľbe si nesplnili povinnosť overovateľov poslanci Smeru-SD. "Neprišli, ja by som si to nedovolil. Ale voľba je aj tak platná," dodal.

Poslanci dnes zvolili za generálneho prokurátora kandidáta koalície Jozefa Čentéša. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal v tajnej voľbe 79 hlasov od 80 prítomných.

Koaličný kandidát mal dnes pôvodne súperiť s nominantom Smeru-SD Dobroslavom Trnkom, ktorý sa krátko pred voľbou vzdal. V liste predsedovi parlamentu vyjadril presvedčenie, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, "ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu SR sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe. Vzhľadom na to, že som sa presvedčil, kam až ste schopný zájsť pri rešpektovaní rozhodnutí iných ústavných orgánov, nie som ochotný zúčastňovať sa ďalej na konaní, ktoré pro futuro môže opätovne vytvoriť priestor na zodpovedanie otázok možnej ústavnosti, respektíve zákonnosti voľby kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu