Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša, dostal 79 hlasov

Národná rada SR Zobraziť galériu (11)
Národná rada SR

16:40 Tajná voľba je ukončená. Poslanci postupne opúšťajú rokovaciu sálu.

16:37 Oficiálne výsledky: Parlament v tajnej voľbe zvolil koaličného kandidáta Jozefa Čentéša. Z 80 prítomných poslancov hlasovalo 79 za, hlasovania sa zdržal jeden.

16:32 Podľa našich informácií poslanci zvolili za nového generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Údajne získal 79 z 80 hlasov.

16:26 Pavol Hrušovský vyhlásil tajné hlasovanie za skončené. Skrutátori začnú prepočítavať hlasy. Zároveň prerušuje rokovanie na 15 minút.

16:20 Ako posledný odchádza hlasovať Pavol Hrušovský z KDH. Už o chvíľu budeme poznať výsledky tajnej voľby.

16:17 Tým, že sa Smer na voľbe nezúčastní, koaličný kandidát zrejme dostane dostatok hlasov a bude zvolený. Najsilnejšia strana túto voľbu ale nebude považovať za legitímnu.

16:10 Robert Fico na tlačovej konferencii uviedol, že Smer sa na tajnej voľbe nezúčastní z toho dôvodu, že Richard Sulík schôdzu zvolal na základe zákona, ktorého účinnosť pozastavil Ústavný súd. "Táto schôdza nikdy nemala byť."

16:05 Národná rada schválila tajné hlasovanie. Poslanci postupne odchádzajú hlasovať za plentu.

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


15:53 Opäť dostal slovo Pavol Paška, ktorý sa prihlásil do rozpravy, zrejme vystúpi ako jediný. Kandidáta Čentéša označil za politického kandidáta, ktorý má byť nástrojom na ovládnutie nezávislého orgánu.

15:42 Sulík prečítal sms, ktorú mu poslal kandidát Čentéš. "Voľbu považujem za zákonnú. Na kandidatúre trvám. Vyjadril som sa k nej na výbore v utorok."

15:35 Päťdesiat percent  tajnej voľby je za nami, parlament schválil prvý bod z dvoch. Tým druhým je samotná voľba.

15:31 Dušan Jarjabek požiadal, aby dali hlasovať o návrhu, aby kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš mohol vystúpiť v parlamente a mohol sa predstaviť, pretože "mnohí z nás ho nepoznajú, mnohí z nás ho nevideli".

15:29 Hrušovský odkázal Podmanickému, že Ficov návrh nespĺňal požiadavky procedurálneho návrhu. Podpredseda parlamentu za KDH uzavrel rozpravu.

15:23 Poslanec Podmanický zo Smeru kritizoval vedenie schôdze Hrušovským. Vyčítal mu, že nedal hlasovať o návrhu predsedu Smeru Fica. Navrhol, aby schôdzu viedol Béla Bugár, pretože "to dnes nejde ani Sulíkovi ani Hrušovskému."

15:20 Hrušovský, ktorý momentálne vedie schôdzu, napomenul Sulíka, aby nekomentoval poslancov.

15:19 Predseda parlamentu a SaS súhlasil s požiadavkou Roberta Fica kontaktovať kandidáta Čentéša a opýtať sa ho, či chce aj naďalej kandidovať v tajnej voľbe.

15:18 Väčšina poslancov Smeru opúšťa rokovaciu sálu.

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


15:17 Robert Fico požiadal o procedurálny návrh, aby sa šéf parlamentu skontaktoval s kandidátom koalície Čentéšom a opýtal sa ho, či sa chce zúčastňovať na takejto voľbe generálneho prokurátora.

15:11 Paška ukončil svoje vystúpenie slovami, že na takejto fraške, ktorú zinscenovala koalícia, sa nezúčastní. Zároveň vyzval Čentéša, aby odstúpil z tejto voľby. Dvadsať minút budú čakať na jeho vyjadrenie.

14:57 Paška prečítal list Trnku, ktorý exkandidát adresoval predsedovi parlamentu: „Som presvedčený, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe. Vzhľadom na to, že som sa presvedčil, kam až ste schopný zájsť pri rešpektovaní rozhodnutí iných ústavných orgánov, nie som ochotný zúčastňovať sa ďalej na konaní, ktoré pro futuro môže opätovne vytvoriť priestor na zodpovedanie otázok možnej ústavnosti, respektíve zákonnosti voľby kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky.“

14:49 Paška má za sebou prvých 10 minút vystúpenia. Zostávajú mu "už len" 4 hodiny 47 minút.

14:40 Začalo emotívne vystúpenie Pavla Pašku. Spomenul televízory, ktoré boli v rokovacej sále vraj len raz pri rokovaní o Ivanovi Lexovi. "Hanbím sa za vás. Ľudia čakajú na výsledok voľby generálneho prokurátora. Namiesto toho už pomaly 2 hodiny 40 minút predvádzate neskutočné divadlo," odkázal koalícii.

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


14:36 Jarjabek žiada, aby Sulíka vymenil jeden z podpredsedov parlamentu, pretože "ste nervózny a nie ste schopný viesť túto schôdzu". Tento návrh neprešiel.

14:33 Pri predložení návrhu vznikol zádrhel, pretože predstavitelia Smeru vyčítali Sulíkovi, že nevie sformulovať návrh. Robert Fico tvrdil, že šéf parlamentu navrhol, že budú rokovať až do skončenia schôdze, ale tak sa rokuje vždy.

14:26 Poslanci sa dohodli na tom, že budú dnes rokovať nepretržite až do konca schôdze.

14:18 Hovorí sa, že za Smer má vystúpiť Pavol Paška a po ňom majú všetci poslanci strany demonštratívne odísť preč.

14:13 Do rokovacej sály priniesli dva televízory kvôli časomiere, ktorá bude odrátavať limit jednotlivých vystupujúcich.

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


14:10 Predseda parlamentu zároveň predstavil časové limity, do ktorých sa musia prihlásení poslanci so svojím prejavom vtesnať.

14:07 Sulíkove slová vzápätí vyvolali skandovanie a piskot opozície. "Rovno na nás pošlite kukláčov, aby sme nemohli povedať vôbec nič," povedal Paška.

14:06 Sulík dal návrh štyroch koaličných strán obmedziť rokovanie k tajnej voľbe na 24 hodín.

14:03 Poslanci sa opäť objavili na svojich miestach. Sulík vyzval zástupcov KDH, aby "doklubovali" na čele s predsedom Pavlom Hrušovským.

13:45 Poslancov Smeru sme videli po tom, čo skončil rokovanie klubu. Podpredseda strany Robert Kaliňák sa smial, že jeho vystúpenie má prísť na rad až o druhej v noci.

13:23 Richard Sulík vyhlásil ďalšiu prestávku, ktorá potrvá do 14:00.

13:10 Kandidát vládnej koalície Jozef Čentéš zostáva v hre. "Nevidím žiadne zákonné dôvody, aby som z tejto voľby odstúpil. K dôvodom pána Trnku sa nevyjadrujem, on by mal vysvetliť, v čom vidí možnú nezákonnosť voľby.

13:09 V parlamentných kuloároch sa povráva, že naťahovanie schôdze opozíciou môže trvať aj niekoľko dní. Podľa rokovacieho poriadku totiž každý prihlásený nie je limitovaný časom. Momentálne je ich prihlásených 62. Šanca, ako to môže koalícia odvrátiť, sú pozmeňovacie návrhy, ktorými by odsúhlasili limit na jedno vystúpenie. Poprípade, že z každého klubu môže vystúpiť len jeden poslanec.

12:47 Odstúpenie kandidáta na generálneho prokurátora Trnku z dnešnej tajnej voľby Sulíka prekvapilo. „Je to jeho rozhodnutie a právo. Voľba môže legitímne prebehnúť, nevidím najmenší dôvod na to, aby sa voľba nemohla uskutočniť a jej výsledok nebol platný."

12:37 Hneď po tom, ako poslanci schválili program, Paška navrhol rokovanie poslaneckého grémia, čo Sulík akceptoval a vyhlásil ďalšiu prestávku. Pokračovať by sa nemalo skôr ako pred jednou.

12:35 Ján Slota: "SNS sa pripája k názoru Smeru. ÚS rozhodol tak, ako rozhodol a divadlo, ktoré predvádzame pred ľuďmi, ich znechucuje. Prípadne, že dôjde k voľbe, klub SNS odíde z tohto rokovania."

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


12:33 Pavol Paška: "Je to bezprecedentné. Žiadam vás, aby sa táto voľba dnes nekonala. My chceme riadnu tajnú voľbu. Vy si robíte srandu z ľudí na Slovensku a lámete ústavu tejto krajiny." Navrhol, aby sa tajná voľba nekonala, parlament to však neschválil.

12:32 Šéf parlamentu otvoril 19. schôdzu. Prítomných je 143 poslancov, parlament je tak uznášaniaschopný.

12:30 S desaťminútovým meškaním do rokovacej sály prišiel Richard Sulík, ktorého opozícia privítala potleskom. Následne sa ospravedlnil a vyhlásil ďalšiu dvojminútovú prestávku. Zrejme zistil, že mu chýba hlasovacia karta.

ONLINE Koalícia zvolila Čentéša,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


12:26 Parlament atmosférou miestami pripomína futbalový zápas. Vzhľadom na to, že prestávka stále pokračuje, poslanci Smeru dávajú najavo svoju nevôľu hlasným potleskom.

12:23 Smer zrejme zmenil taktiku. Podľa našich informácií sa písomne do rozpravy prihlásilo vyše 60 poslancov, čím majú dnešné rokovanie odďaľovať do nočných hodín. Práve kvôli tomuto zasadajú koaličné kluby.

12:03 Šéf parlamentu Richard Sulík vyhlásil prestávku do 12:20. Parlamentné kluby idú rokovať.

11:59 Poslanci sa zbiehajú do rokovacej sály, Matovič s kvetinkovou kravatou.

Igor Matovič v kvietkovanej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)


11:35 Trnka odchádza z parlamentu.

11:33 Kandidát na generálneho prokurátora Dobroslav Trnka pred novinármi vyhlásil, že sťahuje svoju kandidatúru. Trnka zároveň vyzval svojho oponenta Jozefa Čentéša, aby urobil to isté.

11:30 Už o pár minút sa začína tajná voľba generálneho prokurátora. Ešte pred samotným hlasovaním nečakane odstúpil kandidát opozície Dobroslav Trnka. Napäto sa očakáva ďalší vývoj v parlamente. Budeme vás priebežne informovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu