Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajná voľba bude v tieni možných podaní na ÚS, avizuje Fico

Robert Fico
Robert Fico

LEVOČA – Za celý zmätok okolo voľby generálneho prokurátora je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica plne zodpovedná neschopná vládna koalícia, ktorá napriek tomu, že má 79 hlasov, nevie dlhé mesiace zvoliť generálneho prokurátora.

„Rozhodnutie Ústavného súdu SR pozastaviť účinnosť konfliktných ustanovení len potvrdilo všetko to, čo sme hovorili na adresu zmeny tajnej voľby na verejnú voľbu a ukazuje sa, že tajná voľba je jediná cesta, ako vybrať generálneho prokurátora, ktorý bude naozaj nezávislý predstaviteľ tohto významného rezortu,“ uviedol Fico na dnešnom brífingu v Levoči.

Predseda Smeru-SD zároveň odmietol komentovať vyjadrenia predsedu parlamentu na adresu vzťahu opozície s Ústavným súdom SR. Ako dnes na tlačovej besede povedal Richard Sulík, Ústavný súd SR svojím rozhodnutím dokázal, že nie je nezávislý a plní politické objednávky.


Poslanci Smeru-SD sa podľa Fica zúčastnia na tajnej voľbe generálneho prokurátora, „lebo tajnú voľbu sme všetci chceli." Zároveň pripomenul, že aj táto tajná voľba bude v tieni možných podaní na Ústavný súd SR, pretože sa môžu objaviť kandidáti, ktorí povedia, že sa neprihlásili do súťaže o generálneho prokurátora preto, lebo pôvodne bola vyhlásená cez verejnú voľbu.

„Najčistejšie by preto bolo, keby predseda parlamentu v skrátenom termíne vyhlásil ešte raz termín na tajnú voľbu, kde by sa prihlásili kandidáti, ktorí o to majú záujem a potom nech prebehne štandardná tajná voľba,“ uviedol Fico. Predseda Smeru si myslí, že vládna koalícia si aj na tajnú voľbu v piatok pripraví kontrolné mechanizmy, takže táto voľba môže byť tiež v tieni ďalších možných podaní od individuálnych osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu