Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ÚS pozastavil možnosť verejnej voľby generálneho prokurátora

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

KOŠICE – Ústavný súd dnes rozhodol, že prijíma na ďalšie konanie návrh zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého, ktorým napadol verejnú voľbu generálneho prokurátora. Plénum súčasne pozastavilo účinnosť napadnutých ustanovení, informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová. Voľba generálneho prokurátora sa tak podľa rozhodnutia Ústavného súdu môže uskutočniť až po tom, čo súd vo veci rozhodne.

Už v piatok mal pritom parlament verejne voliť nového generálneho prokurátora.

Predseda parlamentu Richard Sulík si vie predstaviť aj ďalšiu tajnú voľbu. "Samozrejme je to na dohode s koaličnými partnermi a s premiérkou," reagoval s vysvetlením, že si ešte neprečítal odôvodnenie rozhodnutia.

Sulík nepovedal, či sa v piatok uskutoční schôdza, na ktorej sa mal pôvodne verejne voliť generálny prokurátor, rozhodne o tom dnes alebo vo štvrtok.

Na ÚS sa obrátil aj Sulík, ktorý podal 7. júna návrh na odmietnutie podania Tichého. Ten podľa neho ako zastupujúci prokurátor nie je oprávnený podať návrh na ÚS a to z toho dôvodu, že nemá postavenie generálneho prokurátora, ani ústavného činiteľa.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár si myslí, že by koalícia mala pristúpiť k tajnej voľbe generálneho prokurátora. "Toto už nie je normálne, že na jednej strane opozícia, na druhej strane Generálna prokuratúra a ÚS, bojujú proti vláde a vládnej koalícii. My máme predsa silu normálne voliť tajným spôsobom a vôbec nebrať ohľad na to, kto čo šíri o tom, že niekto chce niekoho podplatiť," reagoval.

Možnosť tajnej voľby pripustil aj podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podľa neho však nie je jednoznačné, či túto alternatívu povoľuje rozhodnutie Ústavného súdu. "Ja som počul aj takú možnosť, že to predbežné opatrenie neumožňuje žiadnu voľbu," povedal Abrhan, ktorý je presvedčený, že schválená koaličná novela nie je v rozpore s Ústavou.

Poslanec SDKÚ-DS Tomáš Galbavý uznáva právomoc ÚS pozastaviť účinnosť zákona, "ale poskytnúť výklad, že neplatí ani starý zákon, to si myslím, že si súd uzurpuje viac právomocí, ako mu prináleží. Mne to pripadá zvláštne". Podľa neho by to bol do budúcnosti nebezpečný precedens, ktorý by mohol spôsobiť legislatívny chaos. "Koalícia bude musieť zvážiť, ako s tým ďalej naloží tak, aby to nebolo spochybniteľné," povedal Galbavý.

Rozhodnutie Ústavného súdu privítala opozícia aj prezident, ktorých stanoviská tlmočili hovorcovia. "Rozhodnutie Ústavného súdu SR potvrdilo nedemokratické a protiústavné tendencie zo strany vládnej koalície, ktorá chcela násilne a neférovo zmeniť pravidlá hry pri voľbe generálneho prokurátora. Strana Smer-SD verí, že generálny prokurátor bude volený tajne a v súlade s demokratickými princípmi," uviedol riaditeľ komunikačného odboru Smeru-SD Erik Tomáš.

"Toto rozhodnutie treba rešpektovať o to viac, že ho prijalo plénum ústavného súdu," uviedol pre prezidentov hovorca Marek Trubač. Hlava štátu je presvedčená, že voľba generálneho prokurátora v tajnom hlasovaní je demokratickejšia, pretože poslanec sa v nej nerozhoduje na stranícky nátlak, ale slobodne podľa svojho vedomia a svedomia.

Podľa podpredsedu opozičnej SNS Rafaela Rafaja dnešné rozhodnutie ÚS SR je malým víťazstvom v prepolitizovanej otázke voľby. "Je to víťazstvo najmä z hľadiska ponáhľania sa koalície zvoliť čím skôr GP, po tom, ako sa evidentne účelovo zmenila tajná voľba na verejnú," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu