Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Voľba generálneho prokurátora bude tajná, vyhlásil Sulík

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík

BRATISLAVA - Nový generálny prokurátor sa bude v piatok voliť tajne, oznámil to dnes šéf parlamentu Richard Sulík. Tajnou voľbou podľa svojich slov vyhovel „čudnému rozhodnutiu Ústavného súdu“. Tajne sa bude voliť na návrh 15 koaličných poslancov, podľa Sulíka sa na tom zhodla celá koalícia.

Pokiaľ rozhodnutie Ústavného súdu nevyjde v Zbierke zákonov, nie je podľa Sulíka pre parlament záväzné, na druhej strane parlament rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, preto poslanci budú voliť tajne. Predsedníčka Ústavného súdu pri konzultácii podľa neho povedala, že s tajnou voľbou nemá problém.

Hlasovacie lístky budú poslanci po prvýkrát dávať do obálok, preto poslanci pred voľbou budú hlasovať o zmene volebného poriadku. Podľa Sulíka to zabezpečí tajnú voľbu. Zdôraznil, že taký spôsob utajenia parlament ešte nezažil. „Budú obálky a prvýkrát v histórii bude tajná voľba skutočne tajná a vďaka tomu budú môcť poslanci Smeru hlasovať naozaj slobodne a nie ako vodca prikáže,“ uviedol Sulík.

Ústavný súd podľa Sulíka svojím rozhodnutím dokázal, že nie je nezávislý a plní politické objednávky. Upozornil, že tajným hlasovaním poslanca sa stráca zmysel zastupiteľskej demokracie. Volič podľa neho musí vedieť a má právo vedieť, ako hlasujú poslanci.

Skutočnosť, že poslanci budú voliť tajne a  nie verejne, možno podľa Smeru považovať za víťazstvo demokracie, reagoval poslanec Róbert Madej s tým, že členovia jeho strany sa voľby určite zúčastnia.

Sulík verí, že koaličný kandidát Jozef Čentéš bude v piatok zvolený za generálneho prokurátora. Zdôraznil, že nikto nebude vedieť, koho hlasy Čentéš získal. Na hlasovacích lístkoch bude len pečiatka vyrobená na tento účel a jeho podpis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu