Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský zvrat v druhom kole prezidentských volieb: Maďari sa konečne rozhodli? S Korčokom sa nestretnú

Ivan Korčok, Krisztián Forró a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Ivan Korčok, Krisztián Forró a Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ešte včera kandidát na prezidenta Ivan Korčok informoval, že sa má v stredu stretnúť s predsedom Aliancie Krisztiánom Forróm. Dnes je však všetko inak Forró stretnutie náhle zrušil, chystá a však na tlačovú konferenciu Petra Pellegriniho, ktorý taktiež kandiduje za prezidenta.

Predseda strany Alianca Krisztián Forró sa mal zajtra stretnúť s kandidátom na prezidenta Ivanom Korčokom. Len deň pred týmto stretnutím sa, zdá sa, všetko zmenilo a Forró stretnutie zrušil. "Predseda Aliancie Krisztián Forró ma práve informoval, že ruší naše plánované zajtrajšie stretnutie, nakoľko už je podľa jeho slov “bezpredmetné," informoval o náhlej zmene Ivan Korčok.

archívne video

Peter Pellegrini a Matúš Šutaj Eštok po rokovaní Bezpečnostnej rady (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dôvotom tohto rozhodnutie je podľa neho to, že plánujú podporiť v boji o prezidentské kreslo Petra Pellegriniho. "Z môjho pohľadu je zjavné, že Aliancia podporí Petra Pellegriniho. Mrzí ma, že pán Forró ani len nedal šancu tomu, aby si vypočul moju prezidentskú víziu, ktorú ponúkam aj maďarským spoluobčanom. Mám však veľký rešpekt k Maďarom žijúcim na Slovensku a zároveň im verím, že napriek rozhodnutiu Aliancie naložia so svojím hlasom zodpovedne a slobodne," skonštatoval vo vyjadrení Korčok.

Peter Pellegrini totiž pred nedávnom avizoval tlačovú konferenciu, ktorej sa má zúčastniť aj predseda strany Aliancia. Jej témou je aktuálna prezidentská kampaň.

Korčoka mrzí, že nemal šancu predstaviť svoju víziu

"Mrzí ma, že pán Forró ani len nedal šancu tomu, aby si vypočul moju prezidentskú víziu, ktorú ponúkam aj maďarským spoluobčanom. Mám však veľký rešpekt k Maďarom žijúcim na Slovensku a zároveň im verím, že napriek rozhodnutiu Aliancie naložia so svojím hlasom zodpovedne a slobodne," uviedol Korčok.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (6)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maďarskí voliči boli podľa kandidáta historicky vždy na strane demokratického spektra a maďarské strany boli vždy súčasťou modernizačných vlád a modernizačného prúdu politiky. "Aktuálne najväčšia národnostná menšina nemá svoje zastúpenie v parlamente. Chcem, aby bolo počuť hlas menšín jasne aspoň v paláci," vyhlásil.

Majerský si myslí, že ide o kupovanie voličov

Na rozhodnutie predsedu strany Aliancia zareagoval aj predseda KDH Milan Majerský. ,,Pán Pellegrini si vážne myslí, že ľudia na Slovensku si nevedia spočítať dva a dva? Každý vie, že rapídna podpora od Roberta Fica, iba pre okresy Dunajská Streda a Galanta je výmenou za podporu Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách od Aliancie," poznamenal.

Obrovský zvrat v druhom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa neho ide o kupovanie voličov. "Kde je tá sľubovaná - zodpovedná a vizionárska pomoc pre všetky regióny, ktoré to potrebujú? Pán Pellegrini, prestaňte s kupovaním voličov na juhu Slovenska a začnite sa konečne zaujímať aj o ľudí na Spiši, Orave, Liptove alebo na východe. Takto vyzerá ten váš pokoj, že dobre sa budú mať len tí, ktorí vás podporia?" dodal.

Voličov vyzýva aj strana Slovensko

Na túto situáciu sa rozhodol zareagovať aj strana Slovensko. „Vážení občania maďarskej národnosti, nenechajte sa kúpiť touto vládou. Hnutie SLOVENSKO odmieta hru vládnej koalície, ktorú sa snažia zneužiť komunitu Maďarov žijúcich na Slovensku. Doteraz boli voliči maďarskej národnosti Ficovi a Pellegrinimu ukradnutí. Za 12 rokov nemali ich vlády ani jedno výjazdové rokovanie v mestách, v ktorých žijú maďarské komunity," poznamenala strana vo vyjadrení.

Podľa Igora Matoviča ide len o kupovanie voličov. „Peter Pellegrini si pred voľbami kupuje maďarských politikov a prostredníctvom nich si chce kúpiť ich voličov. Verím, že voliči si pamätajú, ako sa správal Smer k ich komunite v minulosti a kúpiť sa nedajú,“ povedal líder hnutia.

Obrovský zvrat v druhom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Toto rozhodnutie tvrdo kritizuje aj Gábor Grendel. „Petrovi Pellegrinimu a Robertovi Ficovi nikdy nezáležalo na Maďaroch žijúcich na Slovensku a teraz sa ich snažia len zneužiť v prospech Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb,“ dodal.

Obrovský zvrat v druhom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Prezidentské voľbyPeter PellegriniIvan KorčokKrisztián Forró
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu