Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V strane Aliancia to vrie: O zapojení do kampane sa členovia dozvedeli z médií! PODVOD, dohoda vraj bola iná

Szabolcs Mózes a Krisztián Forró. Zobraziť galériu (3)
Szabolcs Mózes a Krisztián Forró. (Zdroj: Facebook/ Magyar Szövetség, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Prezidentské voľby predstavujú pre maďarskú menšinu väčší problém, ako by si ktokoľvek ešte pre pár dňami vôbec vedel predstaviť. Predseda strany, ktorá ich na politickej scéne reprezentuje, sa totiž do druhého kola nedostal a Ivan Korčok ako aj Peter Pellegrini sa ihneď pustili do boja o maďarské hlasy. Odpoveď na otázku, koho oficiálne podporí Forró, sme dostali relatívne nečakane - šéf Aliancie sa v stredu postavil na stranu Petra Pellegriniho. Ukazuje sa však, že na takomto kroku sa strana zrejme vopred vôbec nedohodla.

Tlačová konferencia Petra Pellegriniho s predsedom strany Aliancia Krisztiánom Forróm k aktuálnej prezidentskej kampani (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredseda strany Szabolcs Mózes na sociálnej sieti uviedol, že zostali nemilo zaskočení, až podvedení, keď sa dozvedeli, že končiaci predseda Maďarskej aliancie nedodržal víkendové rozhodnutia predsedníctva strany. „Nielen dohoda, ale aj elementárna logika a politická kultúra nám kážu, aby strana rokovala s oboma prezidentskými kandidátmi, ak je ochota z ich strany. Po tom, čo sa tak stane, by malo o ďalšom kroku rozhodnúť predsedníctvo strany,“ napísal.

Ani jedna podmienka podľa neho nebola splnená. „Je poburujúce, že členovia predsedníctva - a Maďari na Slovensku - sa správu o zrušení rokovania s Ivanom Korčokom dozvedeli z FB-stránky Korčoka, a správu o tom, že kandidát strany - a podľa niektorých správ aj strana samotná - sa postavili za Petra Pellegriniho sa dozvedeli z live vysielania Pellegriniho,“ odkázal. „Zodpovední ľudia takto nehazardujú s budúcnousťou strany, ani s maďarskou komunitou. V mene Maďarskej aliancie sa ospravedlňujem všetkým Maďarom,“ dodal.

V strane Aliancia to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Mózes Szabolcs)

S Korčokom sa nakoniec ani nestretol

Krisztián Forró sa začiatkom týždňa stretol s Petrom Pellegrinim, o čom informoval aj na sociálnej sieti. Dnes sa mal stretnúť aj s druhým adeptom na prezidenta Ivanom Korčokom. V priebehu stredy však Korčok informoval, že Forró stretnutie zrušil. Popoludní už predseda Aliancie po boku Petra Pellegriniho na pôde parlamentu oznámil podporu Pellegrinimu. "V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú," uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny. Preto si myslí, že za súčasných podmienok je práve Pellegrini ako prezident najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Strana Aliancia mala mať v stredu večer predsedníctvo. Forró však tvrdil, že predsedníctvo už skôr rozhodlo, že bude s Pellegrinim rokovať, predostreli mu témy a našli na nich zhodu.

S otázkami sme sa obrátili aj na samotnú stranu Aliancia. Po ich reakcii budeme správu aktualizovať.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDruhé koloMaďarská menšinaPeter PellegriniAliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu