Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Devíne sa zhoršila situácia: V noci museli evakuovať desiatku domácností!

Reportáž z izolovanej mestskej časti Devín Zobraziť galériu (16)
Reportáž z izolovanej mestskej časti Devín (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Obyvatelia bratislavského Devína ostali odrezaní od zvyšku mesta, kyvadlovú dopravu totiž zrušili. Podľa prednostky devínskeho miestneho úradu Lenky Satinovej by bol prejazd Devínskou cestou pri tejto hladine Dunaja už riskantný.

Desiatky ľudí z lokality Devínskej cesty tiež museli dnes v skorých ranných hodinách evakuovať. "Hrozilo, že voda ich odreže od ostatného územia. Evakuovaní sú v dome kultúry, majú tam zabezpečenú stravu, pitie, sú v bezpečí," priblížila prednostka. Spresnila, že evakuovaných bolo 22 ľudí.
      
Kyvadlovú dopravu, ktorá mala premávať dnes od 6.00 h, bola zrušená. "Ak bude niekto v stave núdze, bude mať zdravotné problémy či iné vážne dôvody, treba kontaktovať číslo 112 a bude sa to riešiť mimoriadne," uviedla prednostka. Obnovili ju o 9:45 medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou. Vojenský transportér bude ľudí odvážať každú celú hodinu spred devínskeho kostola. V obci naďalej riešia problém s pohonnými látkami pre čerpadlá. Jedno z nich sa navyše počas noci pokazilo. Ako viedol vicestarosta Devína Štefan Pilársky, v Devíne veria, že v spolupráci s ministerstvom vnútra sa im podarí zabezpečiť dostatok nafty pre čerpadlá a tiež nahradiť chýbajúce čerpadlo. "Čerpadlá zatiaľ stíhajú, voda však stále stúpa," uviedol Pilársky. Informoval taktiež, že z 22 obyvateľov Devínskej cesty, ktorí boli počas noci evakuovaní a umiestnení v devínskom Dome kultúry, požiadalo 21 z nich o premiestnenie z Devína. "V opatere ostáva jedna občianka, o ktorú je postarané," uviedol Pilársky.
      
Hladina Dunaja dosiahla v mestskej časti dnes o 7.00 h výšku 963 centimetrov a stále stúpa. "Zatiaľ hrádze držia, sledujeme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej," dodala Satinová. Starostka Devína Ľubica Kolková v stredu (5. 6.) uviedla, že nadnes je maximálna výška hladiny Dunaja v Devíne predpovedaná na 971 centimetrov. "Takže hrádza by nám mala vydržať, je stavaná na 1100 centimetrov," ubezpečila.
      
Pre zaplavenie Devínskej cesty je už v súčasnosti neprejazdná Matejkova ulica v smere na Dlhé diely, ako i v smere z Dlhých dielov. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. "Polícia opätovne žiada účastníkov cestnej premávky, aby rešpektovali dopravné obmedzenia a pokyny policajtov," upozornila.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu