Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európskej únii chýbajú peniaze na pomoc po povodniach!

Zaplavené mesto Passau
Zaplavené mesto Passau (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) nemá dostatok finančných rezerv, aby dokázala vyhovieť všetkým žiadostiam o pomoc, či už ide o Sýriu, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, alebo o členské štáty, ktoré postihli záplavy. Upozornil na to dnes eurokomisár pre rozpočet Janusz Lewandowski, ktorého cituje agentúra DPA.

Jeho slová sú pritom v rozpore s postojom ďalších predstaviteľov únie, ktorí Nemecku, Česku a Rakúsku sľúbili pomoc pri záplavách. Eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgieva napríklad vyhlásila, že "EÚ je pripravená poskytnúť pomoc tým členom, ktorí o ňu požiadajú".
     
Lewandowski však malej skupine novinárov v Bruseli povedal, že "pravdepodobný rozsah škôd spôsobených katastrofou (záplavami) prevyšuje finančné možnosti únie". V európskom Fonde solidarity nie je dostatok prostriedkov. Vyplatenie odškodného v tomto roku tak nie je možné a jediným riešením je odsunúť ho na nasledujúci rok. Lewandowski však v tejto súvislosti upozornil, že by to mohlo poškodiť dôveru v EÚ.
     
Aj v prípade Sýrie nemá únia v rozpočte na tento rok "žiadne kapacity", aby sa mohla podieľať na humanitárnej pomoci v takej výške, ako odhaduje OSN. Brusel v tomto smere vyvíja maximálnu snahu, ale nedokáže dať dohromady sumu, ktorá od neho OSN očakáva, tvrdí komisár.
     
EÚ by si tak mala vziať ponaučenie z tejto situácie pri rokovaniach o rozpočte na roky 2014-20. Vlády členských štátov totiž tlačia na ďalšie znižovanie európskeho rozpočtu, pretože musia doma zavádzať tvrdé úsporné opatrenia.
     
Aj na rok 2012 členské štáty schválili nižší rozpočet, ako navrhovala Európska komisia. Výsledkom bol nedostatok financií na program Erasmus, či podporu výskumu a zamestnanosti. Podobná situácia sa opakovala aj v prípade rozpočtu pre tento rok.
     
"Ako vysvetlíme obetiam záplav v Nemecku, Rakúsku a Česku, a tiež sýrskym utečencom, že EÚ im síce chce pomôcť, ale jej pomoc príde až neskôr?"
spýtal sa na záver novinárov.
     
V súčasnosti členské štáty únie rokujú o dodatočnom zvýšení rozpočtu pre rok 2013 o 11,2 miliardy eur, ale ani tieto dodatočné financie nebudú stačiť na pomoc po povodniach, povedal Lewandowski. Finančná podpora z Bruselu by teda pravdepodobne mohla byť vyplatená najskôr v budúcom roku.
     
Lewandowski opakovane vyslovil požiadavku, aby členské štáty umožnili Európskej komisii presunúť nepoužité peniaze z rozpočtu na výdavky na nepredvídané udalosti. "Žiadame to už roky a je to postoj Európskeho parlamentu na prebiehajúcich rokovaniach o viacročnom finančnom rámci EÚ. Podporujeme to," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu