Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Salmanovcov Najvyšší súd SR neprepustil: Zostávajú v leopoldovskej väznici

Sergej Salmanov
Sergej Salmanov (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Podnikateľov Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova, ktorých minulý týždeň 3.decembra Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na sedem a šesťročný trest odňatia slobody, dnes Najvyšší súd SR z väzby na slobodu neprepustil.

Najvyšší súd SR rozhodoval na neverejnom zasadnutí, keď vyhovel sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu špecializovanéh súdu, ktorý oboch už v polovici novembra prepustil na slobodu. Dnes o tom informovali justičné zdroje. Dvojica teda zostáva naďalej v leopoldovskej väznici. 

Sergeja a Alexandra Salmanovcov odsúdil súd v Pezinku minulý týždeň v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja by mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, v súdnej sieni sa voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. O právoplatnosti rozsudku bude teda v budúcnosti rozhodovať rovnako Najvyšší súd SR.

Senát pod vedením Ivana Matela minulý týždeň nevyhovel pôvodnému návrhu prokurátora, ktorý požadoval pre podnikateľov vyšší, deväť- a sedemročný nepodmienečný trest. Neosvojil si ani návrhy na finančný trest 50 tisíc eur pre oboch obžalovaných a ich zaradenie do ústavu so stredným stupňom stráženia.

Spis, ktorý má 7 tisíc strán, putoval ešte v deň vynesenia rozsudku na Najjvyšší súd SR. Ten práve dnes v odvolacom konaní rozhodol o neprepustení podnikateľov z väzby na slobodu. Špecializovaný trestnú súd totiž už 11. novembra, teda pred vynesením minulotýždňového verdiktu, rozhodol o prepustení z väzby Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova. Vtedy to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor podľa nej voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej dnes rozhodol Najvyšší súd SR. Obvinení teda zostávali za mrežami do rozhodnutia NS SR. Podľa hovorkyne už dôvody, pre ktoré boli obaja vo väzbe, pominuli.

Od apríla minulého roku NS SR už štyri razy zamietol dvojici žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže NS nestihol rozhodnúť o sťažnosti do vynesenia verdiktu špecializovaného súdu, putoval spis naspäť do Pezinka.

Podnikatelia čelia aj ďalšiemu trestnému stíhaniu za ďalšiu závažnú ekonomickú trestnú činnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu