Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O prepustení Salmanovcov bude rozhodovať NS SR až po rozsudku v kauze korupcie

Salmanovci predvedení na súd
Salmanovci predvedení na súd (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - O tom, či sa ruský podnikateľ Sergej Salmanov a jeho syn Alexander Salmanov dostanú po viac ako roku a pol z väzby na slobodu, bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR až po rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) v kauze podplácania, ktorý je naplánovaný na stredu 3. decembra.

NS SR dodnes nevytýčil termín zasadnutia, na ktorom by rozhodoval o sťažnosti prokurátora voči prepusteniu dvojice z väzby. Táto vec napadla zo ŠTS v Pezinku na NS SR v piatok 14. novembra. TASR o tom dnes informovalo Tlačové oddelenie NS SR. Keďže však na piatok 28. novembra je naplánované hlavné pojednávanie, na ktorom by sa mali v prípade obžalovanej dvojice predniesť záverečné reči, spisový materiál dnes musia z NS SR preniesť na ŠTS v Pezinku.

ŠTS v utorok 11. novembra rozhodol o prepustení z väzby podnikateľa Sergeja S. a jeho syna Alexandra S. TASR to vtedy potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor podľa nej voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej mal a bude rozhodovať NS SR. Obvinení teda zostávajú za mrežami do rozhodnutia NS SR. Podľa hovorkyne už dôvody, pre ktoré boli obaja vo väzbe, pominuli. Od apríla minulého roku NS SR dovedna už štyri razy zamietol dvojici žiadosť o prepustenie z väzby.

Sergej S. a jeho syn Alexander S. sú obvinení z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. Za úplatky im mala poskytovať informácie o prípadných kontrolách v ich firmách a zabezpečiť, aby vyplácanie peňazí z nadmerných odpočtov DPH prebehlo hladko. Mali jej sľúbiť 290.000 eur a 50.000 eur aj vyplatiť. Podľa zadokumentovaných podvodných nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) mali žiadať viac ako tri milióny eur. Všetko sa malo stať v roku 2010 v Šamoríne. Obvineným hrozí 12-ročné väzenie. Vo väzbe sú od 23. apríla 2013. Mária Z. na pojednávaní vypovedala, ako pre nich pracovala za úplatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu