Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nový šéf RTVS by mohol byť známy už začiatkom augusta

Doterajšiu generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament v utorok 26. júna
Doterajšiu generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament v utorok 26. júna (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by mohol byť známy už začiatkom augusta.

Uviedol to dnes predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Vo štvrtok 28. júna nechá výbor rozhodnúť o výzve, na základe ktorej sa budú môcť záujemcovia o post šéfa rádiotelevízie hlásiť do výberového konania už od pondelka 2. júla.

Prihlášky s projektmi budú môcť posielať do 17. júla, deň nato - 18. júla - by mal výbor otvárať obálky a zverejniť mená uchádzačov. Následne títo dostanú pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať v pondelok 30. júla. "A do dvoch pracovných dní od vypočutia posledného kandidáta predloží výbor návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom," povedal Jarjabek.

Národná rada by mohla podľa jeho slov voliť šéfa rádiotelevízie na začiatku augustovej schôdze. V súvislosti s postom riaditeľa RTVS sa spomína šéf Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník aj bývalý šéf televízie Markíza Václav Mika. Jarjabek sa k medializovaným menám vyjadrovať nechce.

"Treba dať možnosť každému kandidátovi, aby sa prišiel predstaviť. To, že budeme favorizovať kandidátov, o ktorých sa verejne hovorí, je, myslím si, nekorektné voči tým, ktorí ešte nie sú rozhodnutí a radi by sa do výberového konania prihlásili," uzavrel.

Doterajšiu generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament v utorok 26. júna. Opozícia odvolávanie označila za frašku a okrem dvoch poslancov OĽaNO sa na hlasovaní o Zemkovej osude nezúčastnila. O jej odvolaní rozhodol Smer-SD, ktorý trvá na tom, že Zemková porušila zákon a musela byť odvolaná.

Dôvodom na odvolanie Zemkovej bolo to, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu