Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Odvolaná šéfka RTVS opäť napadla jej odvolanie na ÚS SR

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentom odvolaná generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková opätovne podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť jej odvolania, agentúru SITA o tom informovala Zemková. Dôvodom odmietnutia jej prvého podania bolo podľa Zemkovej "substitučné zastupovanie košickým advokátom", podanie preto "podpísala osobne a kuriérom poslala na Ústavný súd SR do Košíc".

Ústavný súd SR dnes informoval, že odmietol sťažnosť bývalej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej, ktorá napadla rozhodnutie o svojom odvolaní na Ústavnom súde (ÚS) SR. Podľa hovorkyne ÚS SR Anny Pančurovej, rozhodol o tom v pondelok prvý senát.

"Sťažnosť Miloslavy Zemkovej odmieta pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí,“ informovala médiá Pančurová. Bližšie zdôvodnenie rozhodnutia bude zverejnené po doručení procesným stranám. Miloslava Zemková vzápätí v reakcii na rozhodnutie ÚS SR uviedla, že „ak naozaj chýbajú zákonné alebo formálne náležitosti, doplníme ich a sťažnosť opätovne podáme“.

Odvolaná šéfka RTVS svoju sťažnosť podoprela argumentom, že Národná rada SR svojím uznesením o jej odvolaní ako aj Výbor NR SR pre kultúru a médiá svojím postupom porušili jej ústavou zaručené právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí a mať za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám ako aj právo na slobodnú voľbu povolania, právo podnikať a uskutočňovať zárobkovú činnosť. Odvoláva sa na článok 46 Ústavy SR, ktorý okrem iného hovorí, že každý sa môže domáhať svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a žiadať o preskúmanie, či nebol ukrátený na svojich právach rozhodnutím orgánu verejnej správy.

Zemkovú parlament odvolal z postu riaditeľky RTVS po necelom poldruha roku vo funkcii. Dôvodom na ukončenie jej pôsobenia je, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS. Výzva bola zverejnená 3. apríla 2012, ale Rada RTVS sa o nej formálne dozvedela až 19. apríla 2012. Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť sumu 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon.

Zemková však tvrdí, že "výstupom z tej súťaže by mohla za istých okolností byť len zmluva o budúcej zmluve, tak je jasné, že som nemala čo rade oznamovať vopred". Podľa jej názoru postupovala presne ako pri verejných obstarávaniach. “Čiže radu sme písomne informovali, dali sme jej kompletné dokumenty v takom postupe, v akom sa určuje pri verejných obstarávaniach." Znamená to, že až po vyhodnotení súťaže - ak by priniesla vhodné riešenia a vzišiel by z nej zmluvný partner, tak až potom by radu informovali pred uzavretím zmluvného záväzku, myslí si Zemková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu