Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

O post šéfa RTVS sa zrejme pobijú Mika s Rezníkom: Prihlášky už len do zajtra!

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dostal zatiaľ Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá jednu obálku, informoval o tom výbor. Parlamentný mediálny výbor prijíma prihlášky najneskôr v utorok.

Výbor schválil výzvu pre uchádzačov o post generálneho riaditeľa RTVS 28. júna. Na jej základe sa môžu prihlásiť do výberového konania do utorka 17. júla najneskôr do 16:00 doručením obálky so všetkými potrebnými dokumentmi do podateľne Národnej rady SR. Obálky vo výbore otvoria v stredu.

Z najviac medializovaných mien možných nástupcov odvolanej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej zvažujú účasť vo voľbe bývalý generálny riaditeľ TV Markíza Václav Mika a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR a exšéf Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytli.

Oslovili viacerých kandidátov z historicky prvej, vlaňajšej voľby šéfa RTVS - Petra Abraháma, Vladimíra Burianka, Fedora Flašíka, Jána Füleho a Jaroslava Rezníka. Všetci s výnimkou Rezníka, jednoznačne odpovedali, že nekandidujú. Médiami spomínaný možný kandidát, bývalý generálny riaditeľ TA3 Michal Gučík poslať prihlášku do výberového konania vôbec nemá v pláne.

Po doručení prihlášok do voľby bude proces výberového konania generálneho riaditeľa RTVS pokračovať vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá, v ktorom 18. júla za prítomnosti členov výboru otvoria obálky s prihláškami a oboznámia sa s kandidátmi. Kandidátom, ktorí splnia všetky podmienky účasti v konkurze, pošlú 19. júla pozvánku, aby mali dosť času na prípravu. Súčasne sa členovia výboru začnú oboznamovať s projektmi uchádzačov. Verejné vypočutie bude 30. júla. Do dvoch pracovných dní od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by tak mohla nového generálneho riaditeľa RTVS voliť už začiatkom augusta.

Opozičná časť Výboru NR SR pre médiá a kultúru tvrdí, že odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej nebolo v súlade so zákonom. Vníma ho ako frašku a preto členovia mediálneho výboru z opozičných parlamentných strán budú síce prítomní počas rokovania venovaného voľbe, ale pri hlasovaní odídu.

Do zvolenia nového generálneho riaditeľa RTVS vedú verejnoprávne médium ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová a poradca generálnej riaditeľky RTVS pre strategické a investičné projekty Peter Ondro.

Miloslavu Zemkovú 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii prvej generálnej riaditeľky spojeného verejnoprávneho média odvolala Národná rada SR. Za jej odvolanie sa v tajnom hlasovaní vyjadrilo 82 z 85 prítomných poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal. Zemková podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu