Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Smrť pri Podbrezovej deň po Vianociach: FOTO Osudná chyba mladíka (†20), ktorej sa dopúšťajú desiatky Slovákov

Cez  Vianoce prišiel o život chodec, reflexný prvok  mu mohol zachrániť život. Zobraziť galériu (6)
Cez Vianoce prišiel o život chodec, reflexný prvok mu mohol zachrániť život. (Zdroj: KR PZ B. Bystrica)

BREZNO - Celý život mal pred sebou. Mladík z Jasenia však zomrel po tom, ako ho medzi obcami Podbrezová a Lopej zrazilo auto. Polícia informovala o tom, že na sebe nemal reflexné prvky, navyše sa nachádzal na ceste v strede jazdného pruhu. Utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Podobnej osudnej chyby sa za posledné mesiace dopustili desiatky Slovákov. Mnohí z nich zaplatili najvyššiu cenu.

Ako priblížila banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, dopravná nehoda sa stala 25. decembra o 23.45 hod. na ceste medzi obcami Podbrezová a Lopej. "Tridsaťšesťročný vodič osobného motorového vozidla VWSharan z Jelšavy, ktorý jazdil v  smere Brezno - Banská Bystrica, za obcou Podbrezová z doposiaľ nezistených príčin zrazil 20-ročného chodca z Jasenia," uviedla hovorkyňa.

Cez  Vianoce prišiel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ B. Bystrica)

Ako ďalej priblížila, chodec na sebe nemal reflexné prvky a nachádzal sa na ceste v strede jazdného pruhu. "Utrpel zranenia, ktorým na mieste nehody podľahol. Na vozidle vznikla škoda odhadnutá na 4-tisíc eur," objasnila Faltániová s tým, že u vodiča bola vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom.

U chodca bola nariadená súdna pitva a odber krvi na zistenie požitia alkoholických nápojov. Poverený príslušník začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenie. Do vyšetrovania bol pribratý aj znalec z odboru cestnej dopravy a dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Cez  Vianoce prišiel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ B. Bystrica)

"V tomto ročnom období je veľmi dôležitá zvýšená opatrnosť účastníkov v cestnej premávke. Touto cestou opäť vyzývame vodičovk zvýšenej opatrnosti na cestách, aby svoje správanie prispôsobili poveternostným podmienkam a to najmä zhoršenej viditeľnosti a taktiež, aby dôsledne rešpektovali pravidlá cestnej premávky," pripomenula policajná hovorkyňa.

Tragédia v centre Nitry: FOTO Tínedžerky zrazil pri priechode nákladiak, jedna bojuje o život

Medzi časté príčiny vzniku nehôd patrí mnohokrát práve neprimeraná rýchlosť jazdy, neprispôsobenie rýchlosti jazdy zmeneným poveternostným podmienkam a tiež nevenovanie sa plne vedeniu vozidla. "Chodcom pripomíname povinné používanie reflexných viest a reflexných prvkov, ktoré im ukladá zákon, ale hlavne im môžu na cestách zachrániť život," dodala Faltániová.

Chodci ťahajú za kratší koniec

Napriek tomu, že nie vždy sú na chybe peší, však v prípade kolízie práve oni ťahajú za kratší koniec. Množstvo smrteľných nehôd sa totiž odohralo na priechode pre chodcov.

20. december - Dve tínedžerky zrazil nákladiak na priechode pre chodcov v Nitre. Sedemnásťročné dievčatá zachytil vodič po tom, ako mu vošli do jazdnej dráhy. Jednu z nich vliekol po náraze niekoľko metrov, s vážnymi zraneniami skončila v nemocnici.

Smrť pri Podbrezovej deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ v Nitre)

20. december - V ten istý deň v Nitre vyhasol život seniora, ktorý skončil pod kolesami auta. Čo presne nehode predchádzalo, je zatiaľ predmetom vyšetrovania.

17. december - V Prešove zabíjal na ceste niekoľkotonový žeriav. Náraz sa stal osudným 57-ročnej žene. Spolu s ďalším mužom prechádzala v čase zrážky cez priechod pre chodcov.

Smrteľná nehoda v Prešove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ Prešov)

13. december - Necelé dva týždne pred Vianocami vyhasol život 16-ročnej Kristínky. Na priechode pre chodcov v obci Rajčany ju zrazil 34-ročný Tomáš, ktorý obiehal traktor. 

Len 16-ročná Kristína zomrela
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Kristína L.)

11. december - V katastri obce Svätý Jur zomrel len 25-ročný chodec. Náraz s cisternovou súpravou ťahača s návesom nemal šancu prežiť. Príčinu nehody vyšetruje polícia.

Jeseň na cestách môže poriadne potrápiť vodičov: Treba byť opatrnejší, pripomína polícia

November - Nemal na sebe reflexné prvky, a napriek tomu sa rozhodol, že si cestu skráti prebehnutím cez vozovku. Mladík najprv dostal blokovú pokutu, o pár dní neskôr však opäť riskoval. Tentokrát sa mu to stalo osudným. K tragédii došlo v Košiciach.

 

Viac o téme: NehodaAutoZrážkaChodecBrezno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu