Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nekonečný príbeh sa naťahuje: Majský sa môže usmievať, súd nie je viazaný lehotami

Jozef Majský
Jozef Majský (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Termín odvolacieho konania - verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR (NS SR) s veľkopodnikateľom Jozefom Majským v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest zatiaľ vytýčený nie je.

"Trestná vec Jozefa Majského bola vylúčená na samostatné konanie. V predmetnej veci bude rozhodovať senát NS SR v rovnakom zložení ako v prípade odvolania obžalovaných Patrika Pachingera a Dávida Brtvu. Čo sa týka vytýčenia konkrétneho dátumu pojednávania, Najvyšší súd SR nie je viazaný žiadnymi lehotami," uviedla v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

NS SR v stredu 28. marca potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Veľkopodnikateľa a hlavného obžalovaného Jozefa Majský vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a minulú stredu ho polícia napokon na proces neeskortovala. Pachingera odsúdil na sedemročný trest a Brtvu zase na deväťročný trest odňatia slobody.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS. Pachinger však okamžite na trest odňatia slobody nenastúpil, keďže bol po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil. Brtva sa údajne nachádza v Čechách a tiež do väzenia nenastúpil.

NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Rozsudok nad Jozefom Majským a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015.

ŠTS vtedy odsúdil Jozefa Majským na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

Viac o téme: Jozef Majský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu