Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Prokurátor prvýkrát prehovoril, mesiac od vraždy Jána a Martiny: Vedia dátum smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

PEZINOK - Uplynulý týždeň zrušil generálny prokurátor Jaromír Čižnár informačné embargo, ktoré uvalil v súvislosti s vyšetrovaním vrážd Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prvýkrát prehovoril o skutočnostiach dvojnásobnej vraždy.

V záujme zvýšenej ochrany prokurátorov, identita prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ostáva v utajení. "Z doteraz vykonaných vyšetrovacích úkonov jednoznačne vyplýva, že ku vražde došlo 21. februára 2018. Ustálil sa predpokladaný čas vraždy v rozpätí približne piatich minút. Bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať," povedal na úvod brífingu prokurátor. 

Pozrite si video, na ktorom hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry k prípadu dvojnásobnej vraždy. 

Vyjadrenie prokurátora ÚŠP

Potvrdil, že obete boli zavraždené výstrelmi z krátkej guľovej zbrane kalibru 9 mm. Nebohá Matina Kuciaková bola zasiahnutá spredu jedenkrát do hlavy, nebohý Ján Kuciak bol zasiahnutý spredu dvomi výstrelmi do srdca. Žiadne stopy po zápase neboli zistené a s najväčšou prevdepodobnosoťu nebolo nič odcudzené. "Tieto okolnosti nasvedčujú tomu, že išlo o vraždu na objednávku," potvrdil prokurátor.  

Verzie brutálneho činu

"Vyšetrovatelia od začiatku preverovali všetky do úvahy pripadajúce verzie, pričom v súčasnosti je preverovaných viacero verzií," uviedol prokurátor, konkrétne nepovedal, s akými verziami pracujú. Zdôraznil ale, že všetkým je dávaná rovnaká vážnosť. 

MIMORIADNE Prokurátor prvýkrát prehovoril,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po tlačovke, na ktorej vtedajší premiér Róbert Fico ukázal milión eur, ktoré mali motivovať ľudí, aby sa prihlásili, ak majú nejaké informácie, ktoré by prispeli k objasneniu brutálnych vrážd, sa niektorí občania prihlásili. "Na základe ponuky vyplatenia finančnej odmeny, prijala prokuratúra a polícia niekoľko desiatok oznámení od občanov. Nie všetky boli seriózne, ale všetky sa preverujú s rovnakou pozornosťou," povedal prokurátor. 

Doteraz bolo vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov a získali sa prvé výstupy zo zaistených nosičov informácií nájdených na mieste činu. 

Ako sa našli telá

Keď policajná hliadka prišla preveriť, prečo sa poškodení neozývajú príbuzným, cez okno videla na zemi ležať ženské telo. Zalarmovala záchranárov a hasičov, pretože pri bežnom pohľade z okna sa javilo, že môže ísť o otravu unikajúcim plynom. Po vniknutí do domu policajti zistili, že v dome sú dve mŕtve telá so strelným poranením. Na miesto dorazila výjazdová skupina Krajského riaditeľstva PZ Trnava. 

Lekár na mieste činu

Na začiatku vyšetrovani vrážd bola spochybňovaná prítomnosť lekára na mieste činu. "Je potrebné poukázať na fakt, že žiadny právny predpis nezaväzuje znalcov z odboru súdneho lekárstva, ale ani iných znalcov byť 24 hodín denne sedem dní v týždni k dispozícii polícii. Je vždy na úvahe vyšetrovateľa a na momentálnych možnostiach akých lekárov, príp. znalcov na miesto činu prizve," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a doplnil: "Osobitne zdôrazňujem skutočnosť, že pitvu tiel poškodených vykonali znalci odboru súdneho lekárstva a práve závery pitvy sú rozhodujúce pre účely trestného konania." Prokurátor si vyžiadal infromácie od vyšetrovateľa, ak zistí konkrétne pochybenia prijme relevantné zákonné opatrenia, infromácie o nich ale nebude poskytovať. 

MIMORIADNE Prokurátor prvýkrát prehovoril,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj, aktuality.sk)

Prokurátor poukázal na skutočnosť, že ak média poskytujú potreboné infromácie o zistených skutočnostiach, vytvárajú priestor na obhajobu prípadného páchateľa pred súdom. "Ak sa vyskytne potreba požiadať médiá o spoluprácu, určite tak urobíme, zatiaľ nie," povedal.  

Najväčší vyšetrovací tím

Vo vyšetrovacom tíme pracuje 10 vyšetrovateľov, viac ako 50 pracovníkov operatívy, skupina šiestich analytikov a skupina zahraničnej spolupráce. "Ide o jeden z najväčších vyšetrovacích tímov, vytvorených za účelom vyšetrenia vraždy za posledné roky," zdôraznil prokurátor a doplnil: "Uskutočnili sa viaceré stretnutia so zahraničnými partnermi a boli dohdonuté konkrétne postupy spolupráce vrátane možnosti uzatvorenia dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme s Talianskom." Okrem spolupráce s Talianskom bola nadviazaná aj spolupráca s Europolom a Eurojustom. Generálna prokuratúra podniká všetky dostupné kroky na čo najrýchlejšie uzavretie dohôd. 

 

 

Viac o téme: VraždaÚrad špeciálnej prokuratúryJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu