Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Colníci boli v pozore: Falzifikáty posteľnej bielizne cez Dunajskú Stredu neprešli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

TRNAVA/DUNAJSKÁ STREDA – Napodobeniny posteľnej bielizne zhruba za pol milióna eur objavili colníci v Dunajskej Strede pri kontrole zásielky smerujúcej z Číny na maďarský trh.

Pri kontrole tovaru vzniklo podozrenie z porušovania práva duševného vlastníctva dvoch ochranných známok. Colníci preto zadržali 465 kusov bielizne, ktorá je napodobeninami známok. Ako informoval hovorca Colného úradu Trnava Jozef Belan, odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov bola predbežne vyčíslená na 490.000 eur.

Svoje podozrenie colníci oznámili aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. "Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru, alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky," informoval Belan. Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 3000 eur do 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do 135.000 eur.

"Tovar, ktorý napodobňuje originálne výrobky, môže obsahovať pre zdravie spotrebiteľa nebezpečné farbivá a iné chemické látky, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy. Na európskom trhu je stále veľa podnikateľov, ktorí nerešpektujú pojem duševné vlastníctvo a v snahe zarobiť predávajú tovar, ktorý nespĺňa podmienky stanovené legislatívou Európskej únie pre uvedenie tovaru do voľného obehu," dodal Belan.

Viac o téme: Posteľná bielizeňFalizfikáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu