Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Veľké úlovky colníkov: Zhabali obrovské množstvo alkoholu a cigariet

Nitrianski colníci v spolupráci s colníkmi KÚ FS zaistili nelegálne cigarety a alkohol. Zobraziť galériu (3)
Nitrianski colníci v spolupráci s colníkmi KÚ FS zaistili nelegálne cigarety a alkohol. (Zdroj: SITA/CÚ Nitra)

KOMÁRNO - Nitrianski colníci v spolupráci s colníkmi Kriminálneho úradu finančnej správy zaistili nelegálne cigarety a alkohol. Neoznačené spotrebiteľské balenia cigariet a viac ako 116 litrov nelegálneho alkoholu objavili pri kontrole priestorov daňového subjektu a súkromnej garáže v Komárne. Za porušenie daňových predpisov hrozí kontrolovanej osobe pokuta najmenej vo výške 1992 eur, informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

V uplynulých dňoch vykonali nitrianski colníci v prevádzke reštauračného zariadenia v Komárne kontrolu s cieľom preveriť riadne zdaňovanie predávaných liehovín a tabakových výrobkov. Pri kontrole objavili v skladových priestoroch tejto prevádzky cigarety známej značky v spotrebiteľskom balení, ktoré nebolo označené kontrolnou známkou.

Colníci následne v súčinnosti s colníkmi Kriminálneho úradu finančnej správy vykonali kontrolu garáže, ktorú kontrolovaná osoba využívala ako sklad. Zistili, že sa v jej priestoroch nachádza viac ako 116 litrov rôzneho alkoholu neznámeho pôvodu, ku ktorému kontrolovaná osoba nevedela predložiť doklady o jeho pôvode a nadobudnutí. Nelegálny tovar colníci zabezpečili a až do ukončenia ďalších procesných  úkonov bude uskladnený v sklade colného úradu. Predbežne vyčíslená škoda na spotrebných daniach predstavuje vyše 500 eur.

Najväčšia hrozba v oblasti nelegálneho predaja liehovín a tabakových výrobkov smeruje priamo k užívateľom, konštatoval Pacher. „Tieto tovary môžu predstavovať vážne riziko pre bezpečnosť a zdravie. Alkohol či cigarety neznámeho pôvodu sú nebezpečné pre ich nekvalitu,“ upozornil. Rozdiel v kvalite nie je iba v samotnej spracovanej surovine, ale aj vo výrobných postupoch, technických parametroch a hygienických podmienkach ich výroby.

Colníci zaistili približne tri milióny nelegálnych cigariet

Colníci pri prehliadke skladov a nebytových priestorov v okrese Dunajská Streda zaistili v stredu (15.2.) približne tri milióny nelegálne vyrobených cigariet a cca 700 kg tabaku. Okrem toho aj komponenty na výrobu cigariet a kompletne vybavené technologické zariadenie na výrobu spotrebiteľských balení cigariet.

"Hodnota tovaru je predbežne vyčíslená na 530.000 eur. Škoda na spotrebných daniach je v tomto prípade zatiaľ 330.000 eur," informovala hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. Colníci v tejto súvislosti vypočuli aj piatich mužov. Na štyroch z nich je spracovaný návrh na vzatie do väzby. Ide o Miroslava J. a Jozefa B. zo Slovenska a dvoch mužov zo zahraničia - Boža I. a Toniho I.

"Nelegálne cigarety, ktoré muži vyrábali, boli určené na distribúciu do štátov EÚ," dodala Macíková. Počas kontrolnej akcie colníci zaistili aj osobu, ktorá bola dlhodobo v pátraní. Mužom hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Viac o téme: AlkoholCigaretyColníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu