Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Emotívna spoveď družky zavraždeného na súde: Na Vianoce mi zavraždili partnera!

V pozadí údajný vrah Matej Horák, v ľavom rohu zavraždený Vladimír Križka Zobraziť galériu (2)
V pozadí údajný vrah Matej Horák, v ľavom rohu zavraždený Vladimír Križka (Zdroj: Foto: PZ, int.)

BRATISLAVA - Včera na Okresnom súde v Bratislave vypovedala družka po zavraždenom expolicajtovi Vladimírovi Križkovi (†36). Majú spolu štvorročnú dcérku, matka a vtedy len štvormesačné bábätko ostali bez milovaného partnera a otca. Stalo sa tak po tom, čo ho na Vianoce v roku 2009 údajne zavraždil v prípade obžalovaný Matej Horák (32). Bola to emotívna spoveď, Katarína sa neubránila slzám. Tie nenechali chladným nikoho v súdnej sieni.

Proces s údajným vrahom sa ťahá dlho. V roku 2011 súd prijal obžalobu na Mateja Horáka, ktorého polícia obvinila z vraždy expolicajta Vladimíra Križka. Obžalovaný na včerajšom súde nebol, zastupoval ho obhajca. Bojí sa pozrieť pozostalým do očí?

Vladimír so svojou družkou Katarínou a ich vtedy len štvormesačnou dcérkou prišli po troch rokoch, čo žili v Austrálii, na Slovensko. Chceli potešiť svoju rodinu, a hlavne ukázať svoju malinkú dcérku. Pricestovali presne na Vianoce 24.12. 2009. Družka na včerajšom súde spomínala na posledný deň, kedy bola so svojim milovaným: „Dal mi pusu a odišiel. Povedal, že dôjde 26.12 za nami,“ po týchto slovách sa Katarína neubránila slzám. Po Vladimírovom odchode na druhý deň ráno jej zavolali policajti: „Odišiel za kolegom do Bratislavy. Ráno som dostala telefonát, že nech sa dostavím na políciu,“ tam si mala Katarína prevziať osobné veci už nebohého Vladimíra. Bol to pre ňu šok.

Ako pred senátom súdu ďalej uviedla, jej partner odišiel z Tomášova, kde boli spoločne u jej rodičov. Dohodli sa, že Vladimír prespí u svojich rodičov v Bratislave: „Od vtedy som o ňom nič nepočula,“ uviedla so slzami v očiach na súde.  

Vladimír sa mal stretnúť s kamarátom vo vrakuňskom bare Hugo. Prokurátorku na súde zaujímalo, či tam chodil často, či poznal tento podnik. Katarína potvrdila, že nie, nakoľko boli tri roky v zahraničí. Otázky prokurátorky, ktoré včera padli na súde, boli zámerne mierené, aby zistila, aký vzťah mal Vladimír k zbraniam, drogám a alkoholu. Katarína pod prísahou odpovedala na všetky položené otázky, jej postoj bol prekrytý smútkom a nešťastím, no bol pevný a rozhodný: „Nenosil pri sebe nikdy žiadnu zbraň. Príležitostne si vypil pivo, mal ho rád. Do styku s tvrdými drogami neprichádzal. Neznášal tieto veci, nikdy ich neužíval. Nebol agresívny a keď si príležitostne vypil, jeho správanie sa nemenilo,“ uviedla na súde družka nebohého.

Prokurátorku ďalej zaujímalo, či pri svojej práci prišiel do kontaktu s drogami alebo ľuďmi, ktorí drogy užívali. Katarína potvrdila, že pracoval ako policajt v ochrane pre ústavných činiteľov, no o práci sa s ním nikdy nebavila.

Ako sa nám podarilo zistiť, bývalého policajta totiž údajne dobodal na záchode v bare Matej kvôli tomu, že ho v spoločnosti kamaráta vyrušil Vladimír pri podávaní drog. Medzi chlapmi sa strhla hádka, po ktorej údajný vrah zaútočil. Podľa polície utrpel Vladimír bodné rany do brucha a hrudníka, kvôli ktorým na mieste vykrvácal. Vladimír bol bývalý kukláč a neskôr pôsobil v ochranke ústavných činiteľov. Kriminalistom vtedy pri dokazovaní viny pomohol aj záznam bezpečnostnej kamery z baru.

Na súde Katarína ukázala v umelohmotnom puzdre zabalený nôž, ktorý Vladimír dostal v osudný večer od kamaráta ako darček. Zabalený predmet našla družka v batohu, ktorý jej odovzdali policajti po smrti partnera.

Sudca pojednávanie odročil na 3.12.2013 kvôli tomu, že sa nedostavili dvaja svedkovia. Na to budúce sú naplánované aj záverečné reči.

Obžalovaný Matej Horák nebol nikdy súdne trestaný. Pri stanovení výšky trestu to môže byť jedna z poľahčujúcich okolností. Údajne je z finančne zabezpečenej rodiny a živil sa ako autičkár. V tomto prípade bol na neho vydaný aj medzinárodný zatykač. Jedenásť mesiacov po incidente o ňom nik nevedel. Zatykač zrušili, lebo sa spolu so svojím obhajcom koncom roka 2010 dostavil na Okresný súd Bratislava I, kde ho polícia vypočula.

"Neprajem mu nič zlé, len to, čo mu patrí," povedala pre Topky.sk po skončení včerajšieho súdu so slzami v očiach milujúca Katarína.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu