Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bratislavčan v Žiline rozdával falošné eurá

Falošné eurá odhalila obsluha herne Zobraziť galériu (3)
Falošné eurá odhalila obsluha herne (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/ŽILINA - Policajti v Žiline zadržali Bratislavčana, ktorý dával do obehu falošné bankovky. Vyšetrovateľ 56-ročného muža obvinil z falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. Ako informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, v jednej zo žilinských herní dal 50 eur mužovi, ktorý tam hral na automatoch.

Ten chcel peniaze rozmeniť u obsluhy, čašníkovi sa však bankovka nepozdávala a zavolal políciu. Bratislavčanovi však policajti našli aj ďalšie falzifikáty - tri stoeurovky, dve 50 eurové bankovky a jednu desaťeurovku. Všetky zaistené bankovky poputovali na expertízu do NBS.

Falzifikáty sa delia do skupiny nebezpečnosti jedna až päť. Jednotkou sa označuje falzifikát, ktorý je na veľmi vysokej úrovni. Pre ľudí je stupeň päť a štyri ľahko identifikovateľný, takémuto falzifikátu chýbajú voľným okom rozpoznateľné ochranné prvky. Polícia varuje, že použiť bankovku, o ktorej viete, že je falošná, je trestným činom, za ktorý hrozí páchateľom tri až osem rokov za mrežami. Ak niekto falošné bankovky vyrobí a dá do obehu, za mrežami môže stráviť sedem až desať rokov. Ak by sa falzifikátmi zaoberala celá skupina, môžu vo väzení stráviť 12 až 20 rokov. V prípade mladistvých sa trest znižuje na polovicu. Polícia upozorňuje ľudí, aby boli opatrnejší a peniaze si dôkladne prezreli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu