Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fantastické! Nemocnicu v Číne postavili za 10 dní: Pozrite si časozberné VIDEO veľkolepej stavby

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Chinatopix via AP, Repro foto YouTube/On Demand News)

WU-CHAN - Opäť to dokázali! Čína rozhodne vie, ako zrealizovať obrovské projekty za krátky čas. To sa týka aj veľkolepého projektu v meste Wu-chan. Nemocnicu, ktorá bude prijímať a liečiť pacientov nakazených koronavírusom, postavili za 10 dní.

Neuveriteľné! Stavba špecializovanej nemocnice Huoshenshan vo Wu-chan sa začala 24. januára. Viac ako 7-tisíc robotníkov pracovalo nepretržite, vďaka čomu sa nemocnica postavila iba za 10 dní. Zo staveniska boli dokonca prenášané aj živé video čínskymi štátnymi médiami, v ktorom mohlo vidieť, ako sa prázdna parcela menila zo dňa na deň na obrovskú budovu. 

Robotníci pracovali na maximum, dokonca až na pokraj svojich síl. Fotografie a zábery zo stavby ukázali robotníkov, ktorí od únavy "odpadávali" priamo na stavenisku. Tí uviedli, že pri dokončení výstavby nemocnice spali iba dve hodiny za tri dni.

Fantastické! Nemocnicu v Číne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto Twitter/China Daily)

 

Popularita naživo vysielaného videa dokonca viedla k tomu, že stavebné vozidlá si získali neobvyklú slávu. Miešačky cementu sa ocitli s prezývkami ako „The Cement King“, „Big White Rabbit“ či „The White Roller“.

Pozrite si časosberné video zo stavby jednej z najrýchlejšie postavených nemocníc na svete:

Pondelok o 10:00 hodine nemocnica Huoshenshan podľa čínskych štátnych médií otvorila dvere a privítala svojich prvých pacientov. Žiadne informácie o pacientoch a ich stavoch však nezverejnili.

Galéria: Nahliadnite do vnútra čínskej nemocnice, ktorú stihli postaviť za 10 dní

Postavená nemocnica má pomôcť pri riešení problému s nedostatkom lôžok v meste Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nového koronavírusu. Čínska armáda do nemocnice vyslala 1400 svojich zdravotníkov. Toto zariadenie má prijímať najmä pacientov, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom.

„Čína má rekord v tom, že dokáže veci robiť rýchlo, a to aj v prípade monumentálnych projektov, ako je tento,“ hovorí Yanzhong Huang, vedúci oddelenia pre globálne zdravie v Rade pre zahraničné vzťahy. 

Rozdiel medzi fotografiami je iba 10 dní
Zobraziť galériu (6)
Rozdiel medzi fotografiami je iba 10 dní  (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

Projektový manažér Fang Xiang, ktorého tím pracoval na nemocnici, citovala v pondelok Čínska centrálna televízia (CCTV). Ten tvrdí, že projekt v takom rozsahu trvá zvyčajne najmenej dva roky. "Vybudovanie dočasnej budovy trvá najmenej mesiac, nehovoriac o novej nemocnici pre infekčné choroby," uviedol podľa CCTV . 

Nie je to prvýkrát, čo Čína musela v presne stanovenom termíne vybudovať špecializované zdravotnícke zariadenie. Počas epidémie SARS v roku 2003 bola nemocnica v Pekingu postavená už za týždeň.

Neuveriteľné! VIDEO Novú nemocnicu v Číne otvorili za 48 hodín

Ďalšia nemocnica v mesteWu-chan by mala byť dokončená v stredu a pacientov by mala začať prijímať vo štvrtok. Minulý týždeň dokonca otvorili prefabrikovanú nemocnicu už za 48 hodín v čínskom meste Huanggang. Nový koronavírus 2019-nCoV, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS a šíri sa od vlaňajšieho decembra, si vyžiadal už 361 obetí na životoch a vyše 17.200 nakazených.

Viac o téme: NemocnicaČínaWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu