Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako dieťa odporná, dnes sympoška: Pohľad na hviezdu hororov už vôbec nedesí!

Linda Blair ako predstaviteľka malej Regan vo filme Exorcista. Zobraziť galériu (8)
Linda Blair ako predstaviteľka malej Regan vo filme Exorcista. (Zdroj: Warner Bros)

LOS ANGELES - Horor Exorcista, známy tiež pod názvom Vyháňač diabla, býva často označovaný ako najstrašidelnejší počin všetkých čias. Ústrednú postavu vo filme, ktorý má na konte Oscarov aj Zlaté glóbusy, stvárnila herečka Linda Blair (57). Tá mala v čase nakrúcania štrnásť rokov a pred kamerami bola väčšinu času znetvorená. Dnes je z nej zrelá žena a pohľad na ňu je, v porovnaní s minulosťou, celkom príjemný.

Keď v roku 1973 uzrel svetlo sveta film Exorcista, rozpútalo sa okolo neho celkom slušné šialenstvo. Svoje by o tom vedela hovoriť aj herečka Linda Blair, ktorá stvárnila ústrednú postavu Regan. Hoci hrala dvanásťročné dievčatko, objavovala sa najmä v odporných a dosť nechutných scénach. „Všetci si ma potom spájali s monštrom, na aké som sa vo filme premenila a mnohí ku mne pristupovali s viditeľným strachom,” povedala v jednom z rozhovorov brunetka. 

Linda má na konte účinkovanie v mnohých ďalších hororoch a počinoch, ktorých dej sa odohrával za múrmi ženskej väznice. Do tej sa, mimochodom, takmer dostala aj v reálnom živote. Podobne, ako väčšina detských hviezd, totiž popularitu nezvládala a mala problém s alkohlom a drogami. Dokonca bola obvinená z ich predaja. 

V posledných rokoch sa herečka venuje najmä charite. Okrem toho miluje zvieratá a podporuje rôzne organizácie. Je vegetariánka a o svojom štýle stravovania napísala aj knihu. 

Zaujímavosti o filme Exorcista:

► Režisér William Friedkin sa inširoval aj skutočným prípadom z roku 1949. Išlo o chlapca, ktorý bol posadnutý diablom, keď mal 14 rokov. Jeho vyháňanie vraj trvalo niekoľko mesiacov a chlapec si vôbec nepamätal, čo sa mu stalo.

► Linda uspela na kastingu, ktorého sa zúčastnilo 600 uchádzačiek. V maskérni občas strávila aj tri hodiny. V niektorých scenách mala dablérku, lebo boli príliš násilné a sexuálne. 

► Paul Bateson, ktorý stvárnil vo filme vedľajšiu úlohu, bol podozrivý z viacerých vrážd. Odsúdili ho napríklad aj za zabitie istého filmového kritika. 

► Počas nakrúcania vypukol požiar na všetkých filmových pľacoch, okrem makety Reganinej izby. 

► Linda sa bála figuríny, ktorá zobrazovala jej najhoršie diabolské stavy. Netajila sa tiež tým, že mávala zlé sny a bežne počula rôzne hlasy. 

► Keď sa film začal premietať v kinách, mnoho ľudí omdlievalo a niektorí mali hysterické záchvaty.

► Časopisy Entertainment Weekly a Maxim vyhlásili tento film za najstrašidelnejší počin všetkých čias. 

Takto v súčasnosti vyzerá herečka Linda Blair.
Zobraziť galériu (8)
Takto v súčasnosti vyzerá herečka Linda Blair.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: ExorcistaLinda BlairVyháňač diabla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu