Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zomrel Scott Asheton (†64), bubeník slávnej rockovej kapely Stooges

Scott Asheton
Scott Asheton (Zdroj: Wikipedia)

NEW YORK – Bubeník legendárnej americkej rockovej kapely Stooges Scott Asheton zomrel v sobotu vo veku 64 rokov. Zakladajúci člen skupiny, ktorá preslávila gitaristu a speváka Iggyho Popa, niekoľko rokov trpel nešpecifikovanou chorobou.

Asheton založil Stooges v roku 1967 v americkom štáte Michigan spolu so svojím bratom a gitaristom Ronom, basgitaristom Daveom Alexandrom a gitaristom a spevákom Jamesom Newellom Osterbergom.
Práve Osterberg prijal umelecký pseudonym Iggy Pop a stal sa vedúcou osobnosťou skupiny, ktorá Michigan a neskôr celé Spojené štáty aj Európu udivovala živelnými vystúpeniami a surovým garážovým zvukom svojich skladieb. Ich albumy sa však nestretli s veľkým komerčným úspechom a po rade drogových excesov sa v roku 1974 kapela s tromi doskami na konte rozpadla.

Jej traja zostávajúci členovia - bez už zosnulého Alexandera - sa v roku 2003 dali znovu dokopy, začali koncertovať a o štyri roky neskôr vydali svoju štvrtú dosku. Ashetonov brat Ron zomrel v roku 2009. Sám bubeník ochorel v roku 2011 a v posledných rokoch už sa nebol schopný zúčastniť úspešných vystúpení na letných festivaloch v Európe. "Nikdy som nepočul nikoho, kto by dal hre na bicie taký výraz ako Scott Asheton," napísal Iggy Pop na svojom facebookovom profile v reakcii na Ashetonovo úmrtie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu