Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúca Zlatá palma v Cannes: Vyhral ju film plný lesbického sexu!

Lea Seydoux, Abdellatif Kechiche a Adele Exarchopoulos Zobraziť galériu (5)
Lea Seydoux, Abdellatif Kechiche a Adele Exarchopoulos (Zdroj: SITA)

CANNES - Zlatú palmu, hlavnú cenu 66. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, získal francúzsky režisér tuniského pôvodu Abdellatif Kechiche za drámu La Vie d’Adele o láske dvoch mladých žien, ktoré stvárnili Adele Exarchopoulos a Léa Seydoux.

Rozhodla o tom porota na čele s americkým režisérom Stevenom Spielbergom. Grand Prix si odniesli bratia Joel a Ethan Coenovci za snímku Inside Llewyn Davis, ktorým sa tak nepodarilo zopakovať triumf z roku 1991, keď si z Cannes odniesli Zlatú palmu za film Barton Fink.

Mexický filmár Amat Escalante získal za kriminálnu drámu Heli cenu pre najlepšieho režiséra. Za najlepšiu herečku vyhlásili Bérénice Bejo za výkon v snímke The Past Asghara Farhadiho, cenu pre najlepšieho herca si zas prevzal 76-ročný Bruce Dern za film Nebraska v réžii Alexandera Payna.

V kategórii Najlepší scenár triumfoval čínsky filmár Zhang Ke Jia so snímkou Tian Zhu Ding (A Touch of Sin). Zlatú palmu pre najlepší krátky film získala snímka Safe, ktorú nakrútil Moon Byoung-gon.

Informácie pochádzajú z webstránky www.festival-cannes.fr a agentúry Reuters.

Prehľad ocenených na 65. ročníku MFF v Cannes:

Celovečerné filmy

Zlatá palma: La Vie d’Adele - réžia Abdellatif Kechiche
Grand Prix: Inside Llewyn Davis - réžia Joel a Ethan Coenovci
Najlepšia réžia: Amat Escalante za Heli
Najlepší scenár: Zhang Ke Jia za Tian Zhu Ding (A Touch of Sin)
Najlepšia herečka: Bérénice Bejo za film The Past v réžii Asghara Farhadiho
Najlepší herec: Bruce Dern za film Nebraska v réžii Alexandera Payna
Cena poroty: Soshite Chichi Ni Naru (Like Father, Like Son) - réžia Hirokazu Koreeda

Krátke filmy

Zlatá palma pre najlepší krátky film: Safe - réžia Moon Byoung-gon

Steven Spielberg obhajoval lesbický sex vo filme La vie d'Adele

Americký režisér Steven Spielberg obhajoval na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes názorné sexuálne scény vo francúzskom príbehu lesbickej lásky a sebapoznávania La vie d'Adele (Blue is the Warmest Colour), ktorý na slávnostnom odovzdávaní tesne predtým získal hlavnú cenu festivalu, Zlatú palmu.

"Pre mňa je ten film veľký ľúbostný príbeh a vďaka tomu sme sa všetci cítili privilegovaní, nie zahanbení, že sme ako muchy na stene," povedal reportérom po slávnostnom odovzdaní cien Spielberg, ktorý viedol medzinárodnú porotu. Odpovedal na otázku, či film obsahujúci vášnivú šesťminútovú sexuálnu scénu, ktorý režíroval Francúz tuniského pôvodu Abdellatif Kechiche, prejde cez cenzúru v USA.

"Sme šťastní, že niekto mal odvahu porozprávať tento príbeh tak, ako to urobil," citovala režiséra, podľa ktorého bude mať film v USA úspech, agentúra DPA.

Lea Seydoux, Abdellatif Kechiche a Adele Exarchopoulos
Zobraziť galériu (5)
Lea Seydoux, Abdellatif Kechiche a Adele Exarchopoulos  (Zdroj: SITA)

Porota udelila Zlatú palmu mimoriadne nielen režisérovi Kechichovi, ale aj dvom predstaviteľkám hlavných postáv, ktoré stvárnili Adele Exarchopoulos a Lea Seydoux. Trojica prijala dnes večer jedno z najvyšších filmových ocenení spoločne.

Adele Exarchopoulos hrá vo filme 15-ročné dievča, ktorého život sa zmení, keď sa zaľúbi do staršej ženy, ktorú hrá Lea Seydoux. Trojhodinový film zaujal dlhými, detailnými scénami lesbického sexu, ale tiež citlivým zobrazením procesu dospievania.

Festivalové publikum ocenilo film La vie d'Adele búrlivým potleskom postojačky (standing ovation), informovala agentúra Associated Press.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu