Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zomrel český oscarový režisér Miloš Forman

Miloš Forman Zobraziť galériu (5)
Miloš Forman (Zdroj: SITA)

PRAHA/USA - Filmový svet navždy opustil najznámejší český režisér, držiteľ dvoch Oscarov, Miloš Forman. Poslednýkrát vydýchol 13. apríla v USA. Smutnú správu pre iDnes.cz potvrdila jeho manželka.

Smutnú správu o tom, že režisér náhle skonal 13. apríla po krátkej chorobe, oznámila dnes ráno jeho manželka Martina Formanová telefonicky. „Jeho odchod bol pokojný a po celú dobu bol obklopený rodinou a svojimi najbližšími,“ dodala režisérova manželka s tým, že posledná rozlúčka prebehne v úzkom rodinnom kruhu. 

Miloš Forman bol považovaný za jedného z najväčších a svetovo najslávnejších filmových režisérov so svojským rukopisom. Úspechy svojimi dielami zaznamenal nielen u divákov, ale aj u kritiky. Veď napokon aj získal dvoch Oscarov za najlepšiu réžiu, tri Zlaté glóbusy a ceny BAFTA.

Rodák z českej Čáslavy vyštudoval scenáristiku na FAMU a úspechy zaznamenával už počas svojho pôsobenia doma. Natočil niekoľko legendárnych filmov, ako napríklad Černý Petr, ktorý získal hlavnú cenu na filmovom festivale v Locarnu, či Hoří, má panenko, ktorý bol nominovaný na Oscara.

Do USA odišiel legálne počas normalizácie, aby pokračoval vo svojej filmovej tvorbe. Režíroval filmové spracovanie muzikálu Hair a naďalej spolupracoval s českými filmármi - oscarového Amadea tak natočil v Kroměříži, Prahe a v okolí. 

K jeho najznámejším filmom patrí Prelet nad kukučím hniezdom z roku 1974. Ten bol ocenený celkovo piatimi Oscarmi. Ďalších osem získal práve Amadeus. 

Viac o téme: Miloš Forman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu