Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrela legenda československého filmu: Tragédia za záhadných okolností!

Jan Tříska
Jan Tříska (Zdroj: SITA)

PRAHA – Umelecký svet smúti! Český herec Jan Tříska (†80), ktorý v sobotu spadol v Prahe z Karlovho mosta do Vltavy, bol v kritickom stave prevezený do nemocnice. Umelec však boj o život nezvládol, čo českému portálu idnes.cz potvrdil herec Jiři Mádl (30), ktorý s nim mal točiť už o dva dni film Na streche.

Herec Jan Tříska, ktorý je známy z filmu Obecná škola, počas víkendu nešťastne spadol z Karlovho mosta, kde utrpel vážne poranenia, na následky ktorých v noci na pondelok v nemocnici zomrel. „Je to pravda, bohužiaľ,“ potvrdil pre iDnes.cz Mádl, s ktorým mal Tríška točiť film Na streche.


Česká herecká legenda v nemocnici: Pád z Karlovho mosta


Herca v sobotu previezli do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici, po tom, čo ho ľudia z výletnej lode vytiahli z Vltavy pod Karlovým mostom. Za akých okolností do vody spadol vyšetruje polícia.

Jan Tříska po absolvovaní DAMU v Prahe účinkoval v Národnom divadle, v Divadle Za branou a v Mestských divadlách pražských. V roku 1977 emigroval. No podarilo sa mu preraziť aj v Hollywoode. V Spojených štátoch natočil 44 filmov, vrátane dvoch s Milošom Formanom - Ragtime a Ľudia proti Larrymu Flyntovi.  Po zmene režimu sa vrátil do českého povedomia prostredníctvom úloh kráľa Leara a učiteľa Igora Hnízda vo filme Obecná škola. 

Zahral si napríklad aj v snímkach ako Pět z milionu (1959), Kde alibi nestačí (1961), Lidé z maringotek (1966), Radúz a Mahulena (1970), Neverne tvoja (1984), Ronin (1998), Nadaný žiak (1998), Rok ďábla (2002), Jedna ruka netleská (2003), Horem pádem (2004), Hranaři (2011), Bastardi 3 (2012) či Po strništi bos (2017). Na konte mal tri nominácie na České levy.

Viac o téme: Jan Tříska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu