Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvrátená strana života Nory Mojsejovej: To je týranie zaživa!

Nora Mojsejová pri odchode z väzby Zobraziť galériu (5)
Nora Mojsejová pri odchode z väzby

KOŠICE - Najhoršie chvíle života! Nie je žiadnym tajomstvom, že Nora Mojsejová (56) strávila viac než rok vo väzbe. O týchto 13-tich mesiacoch najnovšie napísala knihu Spoza mreží. Opisuje v nej chvíle psychického vypätia aj neľudské podmienky v niektorých zariadeniach. Držanie nevinného človeka v base označuje podnikateľka za týranie zaživa.

Nora Mojsejová bola v septembri 2013 vzatá do väzby kvôli údajnému zorganizovaniu skupiny, ktorá si uplatňovala nadmerný odpočet na daniach. Von sa dostala až o 13 mesiacov a teraz sa rozhodla svoje zážitky opísať v knihe Spoza mreží. 

Podnikateľka sa najprv ocitla v cele predbežného zadržania. „Bola to hrozná diera, tma, zima a ešte som tam nemohla ani fajčiť, no na porazenie,” opísala svoj prvý dotyk s miestom pre obvinených. „Bola to najdlhšia a najstrašnejšia noc v mojom živote,” dodala ďalej. 

Strávila tam tri dni a tri noci, počas ktorých mala vraj k dispozícii len umývadlo so studenou vodou, a tak sa nemohla ani poriadne umyť. Nechcelo sa jej jesť ani spať. Potom sa po súdnom konaní ocitla v base na Floriánskej ulici v Košiciach. Prvé dni boli najťažšie. „Bola som psychicky úplne dole, bol to strašný pocit bezmocnosti,” napísala Nora. 

Po dlhých mesiacoch ju v marci 2014 kvôli pojednávaniu eskortovali do Bratislavy, kde zažila tie najhoršie podmienky vo svojom živote. „Keď som vošla do justičáku, tak ma oblial pot. To bol skutočný láger,” začala opis tohto miesta brunetka. „To ani nebola cela, iba taká malá tmavá komôrka s malým okienkom. Čo ma ale zarazilo, tak to bola diera, ktorá slúžila ako toaleta. V 21. storočí! No hrozné... Prvýkrát v živote som niečo takéto videla. Strašne som sa bála, že z tej diery vylezie potkan, tak som spala na hornej posteli,” uviedla vo svojej knihe. 

Po týždni v hlavnom meste sa vrátila naspäť na východ. A hoci Nore sa prepustenie docieliť nepodarilo, jej spolubývajúca mala viac šťastia. Závidela jej vraj len v dobrom. Ale ešte viac to podčiarklo bezmocnosť jej vlastného osudu. „Je to desivý pocit, že nie ste odsúdený, máte čistý register trestov a sedíte v base, kde máte horšie podmienky ako vrah. To je zvrátené a určite aj nespravodlivé. Pokiaľ má takáto väzba slúžiť na to, aby vás zlomili, tak to je normálne týranie zaživa, a to doslova a do písmena. Nikto ma nepresvedčí, že to tak nie je,” oboznámila čitateľov so svojimi myšlienkami krátko pred záverom knihy. 

Kniha Spoza mreží sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>> Publikácia aj na spozamrezi2015@gmail.com


Viac na topkách o väzbe Nore Mojsejovej: 

 

Viac o téme: Nora Mojsejová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu