Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Tri maďarské strany sa dohodli: Do volieb pôjdu so spoločnou kandidátkou

Béla Bugár Zobraziť galériu (2)
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Strany Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK sa dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na kandidátnej listine spoločnej volebnej strany. Bude mať názov Strana regiónov Most MK a vytvorí ju MKDSZ-MKDA. Ani jeden z predsedov strán nebude na čele kandidačnej listiny. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme aj tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

FOTO Znepokojený Bugár reaguje na Ficove slová o Gorile: Takto sa koalícia nerobí, pán predseda

Strany vytvoria aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program. "Kandidáti na spoločnej kandidátnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom nemôžu viesť antikampaň. Strany zabezpečia kvóty aj pre kandidátov iných národností. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub," uvádza sa v stanovisku strán.

Spoločný návrh ešte prerokujú predsedníctva jednotlivých strán. "Ak predsedníctva návrh prijmú pozitívne, strany s ďalšími stranami budú rokovať spoločne," dopĺňajú v stanovisku. Predsedníctvo by mali mať obe strany v priebehu budúceho týždňa. "Potom musia ešte republikové rady strán odsúhlasiť kandidátku," ozrejmil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S ostatnými stranami budú podľa jeho slov rokovať až po spoločnej dohode.

Bugár dodal, že na rokovanie pozvú minimálne hnutie Spolupatričnosť. Na otázku, či mu neprekáža ich podmienka z minulosti, aby na spoločnej kandidátke maďarských strán nebol on, ani niektorí iní členovia Mosta-Híd odpovedal, že je to v poriadku. "Napriek tomu ich môžeme pozvať na rokovanie. Ak budú mať znova túto podmienku, to je ich problém, nie náš," dodal.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

Takto to vidí politológ

Je veľká šanca, že sa maďarské politické strany so spoločnou kandidačnou listinou dostanú do parlamentu. Povedal to politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislava Pavol Baboš. Maďarské politické strany Most-Híd, Strana maďarskej komunity (SMK) a Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDSZ-MKDA) sa dnes dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na spoločnej kandidačnej listine. Podľa Baboša je tu však jedno riziko, a to ako tento krok prijmú voliči Most-Híd a SMK, keďže doteraz tieto strany na seba útočili a ich lídri sa k sebe správali nevraživo.

„Ak to však budú vedieť vysvetliť svojim voličom, tak je tam veľká šanca, že prejdú do Národnej rady SR,“ myslí si Baboš. To, že na čele kandidátky nebudú predsedovia strán hodnotí politológ ako strategický krok. „Je to taký ústupok či kompromis, ktorý obe strany urobili, aby dospeli k spoločnej dohode,“ dodal Baboš.

Reakcia predsedu Maďarského fóra

"Informáciu o stave ich rokovania berieme na vedomie," reagoval predseda Maďarského fóra a nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pripomenul, že MF nepôjde do žiadnej spolupráce, v ktorej bude Bugár. Cieľom jeho strany je podľa neho vytvoriť pre maďarských voličov alternatívu, ktorá nepôjde do volieb so Smerom-SD.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (2)
Zsolt Simon  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Na otázku, či bude Maďarské fórum spolupracovať s hnutím Összefogás-Spolupatričnosť aj bez SMK odpovedal, že naďalej rokujú. MF je však podľa jeho slov pripravené ísť do volieb aj samostatne. Predpokladá, že MF sa s hnutím stretne začiatkom budúceho týždňa. Spolupatričnosť chcela počkať na rozhodnutie SMK.

Viac o téme: KandidátkaParlamentné voľbySMKMost-HídMKDSZ-MKDA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu