Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Všetko je inak! Nečakaný zvrat po šiestich dňoch dohody medzi Bugárom a SMK

József Menyhárt a Béla Bugár
József Menyhárt a Béla Bugár (Zdroj: TASR/Marko Erd, SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Predvolebná koalícia maďarských strán padla. Strana SMK odmietla návrh na spoluprácu s koaličným Mostom-Híd. Spoločnú dohodu pritom tri strany (Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK) oznámili minulý týždeň v piatok. Po šiestich dňoch z dohody zišlo.

Mimoparlamentná SMK odmietla návrh na spoluprácu s parlamentným Mostom-Híd, ktorú vyrokovali stranícke delegácie. Potvrdila to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Podľa vyrokovaného návrhu mali strany spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine.

SMK odmietlo dohodu

MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. Predsedníctvo SMK túto dohodu napokon odmietlo. Rokovania maďarských strán by však mali pokračovať. „Republikové predsedníctvo SMK nevyužilo historickú možnosť a odmietlo spoločný návrh delegácií troch strán. Princíp spolupráce, na ktorom sa naše delegácie dohodli, by mohol byť pevným základom vytvorenia spoločnej kandidátky,“ uviedla pre Topky Magdeme.

„Ponúkli sme najracionálnejšie a najúčinnejšie riešenie v období, keď je stále viac takých politických subjektov, ktorých cieľom je osloviť maďarského voliča na Slovensku. Najdôležitejšie je, že sme nechceli vylúčiť nikoho z tejto formujúcej sa jednoty,“ povedala hovorkyňa strany s tým, že záujem celej komunity nemôže padnúť kvôli osobným ambíciám niektorých aktérov, ani kvôli jednému novému hnutiu s netransparentným financovaním. 

SMK iniciovalo nové rokovania

„Republikové predsedníctvo Strany maďarskej komunity na zasadnutí dňa 22. októbra 2019 prerokovalo navrhované parametre dohody o vytvorení volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDA a kvôli zmenenej politickej situácii sa rozhodlo dohodu NEPRIJAŤ!“ uviedol pre Topky tlačový tajomník SMK Róbert Králik. Pre SMK je aj naďalej prioritou vytvorenie čo najširšej spolupráce maďarských strán, politických a nepolitických zoskupení.

Koalícia je stále možná

„Preto s ohľadom na názory okresných štruktúr strany a jej voličov bude iniciovať pokračovanie rokovaní za účasti všetkých piatich maďarských politických strán,“ povedal Králik. Konkrétny dôvod je včerajšie zaregistrovanie novej maďarskej strany Spolupatričnosť. „Preto sme iniciovali nové rokovania za účasti všetkých piatich strán,“ dodal. Zaujimalo nás, či je teda v tejto situácii ešte možná koalícia piatich strán aj s Mostom-Híd. „Áno, možná je,“ odpovedal Králik. 

Rozhodnutie odmietnuť spoluprácu berie predseda Mosta-Híd Béla Bugár na vedomie, strana bude podľa jeho slov rokovať aj s ďalšími stranami. Pokiaľ nedôjde k inej dohode, Most-Híd pôjde podľa jeho šéfa do parlamentných volieb sám.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

Hnutie Összefogás-Spolupatričnosť víta rozhodnutie predsedníctva SMK o odmietnutí spolupráce a tvrdí, že vytvoriť spoločnú kandidátku je možné jedine s účasťou všetkých strán a na základe úprimného dialógu. Cieľom hnutia je vytvorenie spoločnej kandidátky Maďarov. "Tak, ako aj doteraz, hnutie Összefogás-Spolupatričnosť reaguje pozitívne na každú serióznu iniciatívu o rokovanie, lebo jeho cieľom a zároveň poslaním je vytvorenie jednotného politického zastúpenia Maďarov na Slovensku," povedal splnomocnenec prípravného výboru hnutia Szabolcs Mózes.

Viac o téme: Béla BugárSMKMost-HídJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu