Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v novej opozícii: Predvolebná koalícia nebude!

Andrej Kiska, Miroslav Beblavý, Michal Truban, Alojz Hlina Zobraziť galériu (6)
Andrej Kiska, Miroslav Beblavý, Michal Truban, Alojz Hlina (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Líder strany Za ľudí Andrej Kiska odmietol ponuku koalície Progresívne Slovensko/Spolu na trojkoalíciu. Na Facebooku o tom informuje predseda Spolu Miroslav Beblavý. Ako napísal na sociálnej sieti, do rokovaní išli na základe partnerského princípu bez ďalších kategorických požiadaviek. Podľa Beblavého bolo ich cieľom poraziť Smer-SD. Michal Truban cíti sklamanie.

Trojkoalícia strán PS/SPOLU a Za ľudí nebude. Andrej Kiska odmietol ponuku koalícia na predvolebnú spoluprácu. Lídri troch strán to oznámili na Facebooku. Michal Truban je sklamaný. Miroslav Beblavý je stále presvedčený, že by to bola najlepšia možnosť. Andrej Kiska vyjadril pochybnosti.

Blok zmeny

Na dnešnej tlačovej konferencii Kiska zároveň nevylúčil predvolebnú koalíciu vytvorenú z opozičných strán Za ľudí, Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia, Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Kresťanskodemokratické hnutie, ktorú nazval Blok zmeny.

„Je jedno, či by bol hlavným lídrom tejto predvolebnej koalície strán Kiska, Beblavý, Truban, Sulík či Matovič. Prvoradé je v tomto momente Slovensko,“ povedal Kiska. Zároveň objasnil, že hnutie Sme rodina nevylučuje z predvolebných rokovaní, ale bol by radšej, ak by sa, ak to bude nevyhnutné, podarilo vytvoriť širokú predvolebnú koalíciu z už spomenutých politických strán.

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kiska ponuku na trojkoalíciu odmietol

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska odmietol ponuku koalície na trojkoalíciu. Na Facebooku napísal, že koalícia strany Za ľudí s PS/Spolu by podľa aktuálnych preferencií nestačila na to, aby vymenila túto vládu.

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Práve naopak, ohrozila by našich najbližších budúcich povolebných partnerov, ktorí by sa nemuseli dostať do parlamentu. Percentá, ktoré by koalícia získala, by išli na ich úkor. Stále by tak hrozila vláda Smeru s SNS, Kotlebom a Harabinom,“ tvrdí exprezident s tým, že strany demokratickej opozície potrebujú získať minimálne 76 mandátov na to, aby mohli vládnuť. 

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podľa dnešných prieskumov by muselo ísť o koalíciu minimálne piatich strán. „Ak by koalícia PS/Spolu nepotrebovala odpoveď dnes, nechal by som túto otázku ešte otvorenú. Nevylučujem, že situácia sa môže zmeniť a som pripravený sa do 24 hodín dohodnúť na inom riešení. Nekladiem si žiadne podmienky, nepotrebujem si osobne nič dokazovať. Urobím všetko tak, aby to bolo najlepšie pre krajinu,“ píše Kiska na sociálnej sieti. Koalíciu PS/Spolu informoval, že navrhne stretnutie okolo okrúhleho stola s ostatným demokratickými opozičnými stranami, kde by mali diskutovať o najlepšej forme predvolebnej a povolebnej spolupráce.

Trojkoalícia by bola najlepšia možnosť

Miroslav Beblavý uviedol, že v koalícii PS/SPOLU sú stále presvedčení, že trojkoalícia strán by bola najlepšia a najúprimnejšia možnosť. „Bola by to najlepšia, ako v čase, keď na povrch vychádzajú najhoršie svinstvá, ukázať, že nám záleží na zmene. A že vieme konať spoločne. Rozhodnutie Andreja Kisku odmietnuť trojkoalíciu berieme na vedomie. Veľmi radi akceptujeme jeho žiadosť prístúpiť k našej dohode o neútočení. Napokon, KDH a Za ľudí sú naši najbližší partneri,“ napísal Beblavý.

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

Truban je sklamaný

Michal Truban cíti sklamanie. „Andrej Kiska našu ponuku na trojkoalíciu s cieľom porazit Smer, odmietol. Žiaľ, predsedníctvo ZA ĽUDÍ o tom rozhodlo jednohlasne. Od začiatku nám šlo o to, aby sa táto spolupráca podarila, ja sám som vravel, že urobíme pre to veľa, ani moja pozícia lídra nebude brzdou spolupráce, lebo Slovensko dnes viac ako čokoľvek iné potrebuje jasný a reálny plán ako poraziť Smer a zostaviť vládu zmeny,“ uviedol Truban na sociálnej sieti. 

AKTUÁLNE Obrovské sklamanie v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Až výsledky ukážu, či rozhodnutie odmietnuť trojkoalíciu bolo správne

Až výsledky ukážu, či rozhodnutie odmietnuť trojkoalíciu Za ľudí, Progresívne Slovensko/Spolu bolo správne. Uviedla politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. Politologička tvrdí, že je to Kiskov autonómny krok, ktorý pravdepodobne vychádza z analýzy prieskumov verejnej mienky. Podčiarkla, že strana Za ľudí sa profiluje viac konzervatívne narozdiel od koalície PS/Spolu.

Kiska na Facebooku napísal, že koalícia strany Za ľudí s PS/Spolu by podľa aktuálnych preferencií nestačila na to, aby vymenila túto vládu. Podľa neho by práve naopak ohrozila najbližších budúcich povolebných partnerov, ktorí by sa nemuseli dostať do parlamentu. „Môže mať pravdu. Kalkuluje sa s tým, že ak bude mať strana Za ľudí výrazne konzervatívny profil, tak KDH, ale aj OĽaNO sa môže oslabiť," myslí si politologička.

Strane bývalého prezidenta Andreja Kisku Za ľudí stúpli voličské preferencie na 12 percent. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktorý uskutočnila agentúra AKO pre stranu Za ľudí v dňoch 7. až 10. októbra na vzorke 1 000 respondentov. V septembrovom prieskume malo 8,6 percent. Malová tvrdí, že rast preferencií môže byť reakciou na aktuálne udalosti, napríklad na zverejňovanie nahrávok, „ktoré ukazujú, že štátny aparát a politici boli prerastení s mafiánskymi praktikami a keďže Kiska sa dlho vymedzoval voči tomu, tak toto mu možno dvíha percentá."

Viac o téme: Miroslav BeblavýAndrej KiskaMichal TrubanZa ľudíKoalícia PS/SPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu