Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vrah z Turku zamotal hlavu policajtom: O svojej totožnosti zrejme klamal

Fínsky prezident Sauli Niinist
Fínsky prezident Sauli Niinist (Zdroj: SITA/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Maročan, ktorý 18. augusta útočil v meste Turku na juhozápade Fínska a momentálne čelí obvineniam za vraždu a pokusy o vraždu s "teroristickým úmyslom", klamal o svojom mene a veku, informovala v nedeľu polícia. Ako uviedla inšpektorka Crista Granroth z Národného úradu pre vyšetrovanie, muž pri prvom vypočúvaní poskytol falošné údaje. Pravdivé informácie fínskym vyšetrovateľom dali až kontakty z medzinárodnej polície.

"Polícia vypočúvala hlavného podozrivého a je ochotný s vypočúvajúcim policajtom komunikovať. Z dôvodov súvisiacich s vyšetrovaním, však v tomto momente nemožno zverejniť žiadne informácie týkajúce sa obsahu jeho výpovede," dodala. Maročan je momentálne vo väzbe pre podozrenie z teroristických činov vrátane dvoch vrážd a ôsmich pokusov o vraždu. Aj napriek tomu, že sa najprv identifikoval ako 18-ročný žiadateľ o azyl Abdurrahmán Mechka, polícia tvrdí, že sa narodil už v roku 1994 a má teda 22 alebo 23 rokov.

V sobotu polícia prepustila ďalšieho Maročana, ktorý bol vo väzbe pre podozrenia z účasti na útoku, no podľa úradov už nie je podozrivý zo žiadneho prečinu. Troch ďalších mužov, ktorí sú zrejme tiež Maročania, polícia drží vo väzbe pre podozrenie z prípravy trestného činu s teroristickým úmyslom. Vyšetrovatelia preverujú aj možné prepojenie na minulotýždňové teroristické útoky v Španielsku, ktorých pravdepodobní páchatelia boli tiež z Maroka.

Viac o téme: MaročanTurku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu