Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zadržaný džihádista z Bruselu prehovoril o plánoch Daeš: Krvavý útok na majstrovstvách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Džihádistická organizácia Daeš mala vlani v júni v úmysle zaútočiť vo Francúzsku počas majstrovstiev Európy vo futbale. Informovala o tom rozhlasová stanica France Inter po tom, ako sa oboznámila s obsahom výpovede Mohameda Abriniho, podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokoch v Paríži i v Bruseli.

Abrini počas výsluchu pred vyšetrovateľmi tvrdil, že vedel o pláne útoku počas futbalových majstrovstiev vo Francúzsku, ktorý mal byť spáchaný za pomoci osobného auta alebo kamiónu s nastraženou výbušninou. 

Abrini tiež údajne dodal, že Daeš zmenil tento plán po tom, ako bol v belgickej metropole zadržaný Salah Abdeslam - jediný preživší spomedzi páchateľov spomínaných útokov v Paríži. Abrini uviedol, že on osobne bol proti atentátom. "Bolo nám však povedané, že je lepšie pracovať s nimi (Daeš) a že treba ísť do konca. Že sa netreba vzdať," spresnil. Teroristické útoky spáchané pomocou osobného auta či kamiónu naloženého výbušninou sú typické pre Daeš, a to najmä v Iraku a Sýrii.

Viac o téme: útok FrancúzskoBruselDaešMohamed Abrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu